Gazdaság

Matolcsy: A jegybankoknak új, fenntarthatósági mandátumot kell kapniuk

Igaz, hogy a kamatlábak világszerte tapasztalható csökkenése miatt kilőttek a lakásárak az elmúlt két évtizedben, de ha valami iránt megnövekszik a kereslet, akkor az egyetlen logikus reakció az, ha többet hozunk létre belőle - írta Matolcsy György a novekedes.hu portálon megjelent cikkében. A jegybankelnök a „Central banks should not target house prices" (A jegybankoknak nem szabad lakóingatlan-árakat megcélozniuk) című cikkre reagált(Robin Harding, FT, 2021. április 7.).

Teljesen egyetértek a lázadó új-zélandi jegybankkal is, amiért nem veszi figyelembe a lakóingatlanok hatását monetáris politikájának alakításakor, írta a Magyar Nemzeti Bank elnöke, hozzátéve: de ahhoz, hogy több, nagyobb és zöldebb házat építsünk, szükség van a szabadpiac válaszára és az állam célzott eszközeire is.

„Egy teljesen új, zöld lakáspiacot kell létrehoznunk különleges állami projekteken és jegybanki programokon keresztül. Ahhoz, hogy ezt elérjük, a jegybankoknak új felhatalmazást kell kapniuk, hogy segíthessék azokat, akik hozzájárulnak a hosszú távon fenntartható gazdaság megteremtéséhez” - írta Matolcsy.

Kapcsolódó írásaink