Gazdaság

Az inflációs adatok megfelelnek az elvárásoknak

Hétindító. A jegybank kétezermilliárd forintnál határozná meg az állampapír-vásárlási program felülvizsgálati idejét, mérséklődő növekedés várható

Idehaza nem várható változás a kamatkörnyezet vonatkozásában, a magasabb értékű inflációs adatok megfelelnek az elvárásoknak. A jegybank kétezermilliárd forintnál határozná meg az állampapír-vásárlási program felülvizsgálati idejét, mérséklődő bérnövekedés várható a következő időszakban.

Az inflációs adatok megfelelnek az elvárásoknak
Az Egyesült Államok átvészelte a válságot, fellendülőben a gazdaság
Fotó: AFP/Justin Sullivan

Magyarországon, a holnapi kamatdöntő ülésen erős elköteleződést várnak a kamatmegerősödés irányába – mondta lapunknak Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Hozzátette, hogy előre láthatóan nem fog változni a kamatkörnyezet, illetve az előretekintő iránymutatás sem, viszont továbbra is érzékelhető jelenség lesz a felfelé mutató inflációs kockázat.

Szükség esetén a megfelelő inflációs cél érdekében van lehetőség korrekcióra. A legutóbbi magasértékű inflációs adatok megfeleltek a jelenlegi várakozásoknak. A következő időszakban magasabb értékek várhatóak, ami alapvetően nem a pozitív kockázat megvalósulását jelezné.

Gazdasági növekedés szempontjából kiemelendő változás lehet, hogy a jegybank kétezermilliárd forintnál határozná meg az állampapír-vásárlási program felülvizsgálati idejét. A jelenlegi álláspont szerint 1950 milliárd forintot vásárolt már fel a jegybank. A keddi ülésen jelentheti be az Magyar Nemzeti Bank, hogy meghosszabbítja a mennyiségi programot, és az új felülvizsgálati időpont a háromezermilliárd forintos küszöb elérésénél lesz szükséges.

A márciusi munkanélküliségi adatokról várhatóan szerdán kaphatunk bővebb tájékoztatást. Ugyanis a márciusi lezárások munkaerőpiaci szempontból okoztak némi zűrzavart. A legutóbbi 4,5 százalékos munkanélküliségi érték után 4,7-re növekedett, de ennek ellenére, még így is Magyarország rendelkezik a legjobb számokkal az EU-n belül.

Virovácz Péter szerint a csütörtökön megjelenő februári bérnövekedési adatok alapján tíz százalék körüli növekedést várnak. A következő hónapokban valószínűleg mérséklődni fog a bérnövekedés, elősorban a tavaly januártól márciu­sig tartó bérigazítások miatt, ami kihatással volt a munkaerőpiacra. A februá­ri bérnövekedés 9,5 százalékról 9,2 százalékra mérséklődött.

Csütörtökön veszi kezdetét az egyhetes betéti kamatdöntő az MNB-nél. Egyelőre változás nélküli, 75 bázispontos lesz a várható egyhetes betéti kamat. Kamatemelés nem várható, azonban kiemelt figyelmet kaphat a márciusi 8,6 százalékos növekedésével a termelői ár. Az előző hónapban ez az érték 8,1 százalék volt, ami már akkor magasnak számított. Folyamatosan növekedni fognak az inputösszegek is, tehát drágulás várható.

Csütörtökön érkezik Németországból többek között az áprilisi munkanélküliségi adat is, amely várhatóan hat százalék körül fog alakulni. Az infláció 1,7 százalék volt áprilisban, a mostani érték pedig valószínűleg 1,9 százalék lesz, az infláció tehát növekedni fog.

A jegybanki cél a két százalék körüli érték, s az inflációs plató lényegében eléri ezt a célt – magyarázta az elemző. Pénteken jönnek a friss GDP-adatok Németországból, Olaszországból, Franciaországból egyaránt, illetve az eurózóna is közzéteszi az adatokat. Elmondása szerint az euróövezetben 0,7 százalékos a GDP-mérséklődés. Éves alapon pedig még mindig két százalékkal marad le a GDP az előző év azonos időszakához képest. Az euróövezeti infláció  1,7 százalék, ami lassú növekedést mutathat az energia- és az élelmiszerárak tükrében, így a későbbiekben elérheti akár a három százalékot is.

Az Egyesült Államokban kedden bővebb információt kapunk az 113-as értékű áprilisi fogyasztói indexről. A száz feletti értékek jelen esetben expanzióra utalnak. Szerdán kamatdöntő ülés tart a FED, ahol a jegybankárakkal kapcsolatosan csak óvatosan optimisták, jelezvén, hogy a gazdaság fellendülőben van – fejtette ki Virovácz Péter. Az infláció valószínűleg emelkedni fog, de határozottan nem állítható, hogy ez tartós lesz. A FED szempontjából a munkaerőpiac adatai javulást mutatnak az alacsony munkaerőpiaci részvételi arány miatt.

A kamatkörnyezet  vonatkozásában nem várható semmilyen jellegű változás, továbbra is havi 120 millió dollárban vásárol állampapírokat a FED. Virovácz Péter kiemelte: 2023 végén érkezhet el a kamatemelés ideje. A fogyasztási kiadások adatai alapján 2,3 százalékos inflációval lehet majd számolni. Az előző havi adat 1,6 százalék volt. A két százalék feletti inflációs célt elérte az Egyesült Államok, azonban ezek az adatok akár négy százalék felé is mehetnek.

Kapcsolódó írásaink