Gazdaság

A kormány célja a járványhelyzet után is a termelők erősítése és a helyi gazdaságok támogatása

Vidékfejlesztési program

A termelői piacok támogatásával a kormány továbbra is a helyi termelőket szeretné támogatni és a koronavírus által okozott gazdasági károkat enyhíteni – mondta szombaton Üllőn az agrárminiszter.

A kormány célja a járványhelyzet után is a termelők erősítése és a helyi gazdaságok támogatása
Az agrárminiszter (jobbra) is kilátogatott az üllői piacra
Fotó: Nagy István Facebook-oldala

Nagy István az üllői piac ünnepélyes átadóján arról beszélt, hogy a kormány 2012-ben a helyi gazdaságok élénkítésére vezette be a termelői piac fogalmát és támogatta a piacok kialakítását, így 2020-ra csaknem a háromszorosára emelkedett a piacok száma. 2012-ben 117, míg tavaly év végén már 324 termelői piac működött az országban – tette hozzá.

Közölte, a helyi termelői piacok fejlődéséhez hatékonyan hozzájárult a vidékfejlesztési program, amelynek keretében az elmúlt időszakban 165 kérelmező jutott több mint hatmilliárd forint fejlesztési forráshoz. Elmondta, az Agrárminisztérium tavaly meghirdette az 5,5 milliárd forint keretösszegű, a kistermelők termelési és értékesítési lehetőségeinek stabilizálását szolgáló új beruházási pályázati csomagját, amely keretet adott a helyi termékértékesítést szolgáló piacok infrastrukturális és eszközfejlesztési pályázati felhívásának.

A piacátadó ünnepségen jelen volt Szűcs Lajos (Fidesz) a térség országgyűlési képviselője és Kissné Szabó Katalin, Üllő polgármestere. A piac csaknem ötszázmillió forintból valósult meg, 150 millió forintos állami támogatással.