Gazdaság

A járványhelyzet több márkát is kihívás elé állított

„Az esemény rendszeres megvalósításával platformot teremtünk a márkáknak, hogy a nagyközönség, a viszonteladók és a média előtt mutathassák meg kreativitásukat”

A digitális megoldás elérhetővé tette a divatbemutatók világát bárki számára, ezzel pedig kiemelten támogatta a magyar márkákat az egyre nagyobb (el)ismertség tekintetében mind hazai, mind nemzetközi szinten – mondta lapunknak Forintos-Szűcs Anita, a Magyar Divat & Design Ügynökség vezérigazgató-helyettese és divatigazgatója.

– Hogyan telt az idei Budapest Fashion Week?

– Ez volt a hetedik alkalom, hogy megrendeztük a régió egyik legrangosabb divateseményét, a Budapest Central European Fashion Weeket (BCEFW). Ebben a szezonban a 2021/22-es őszi–téli kollekcióké volt a főszerep, viszont a járványhelyzet több márka esetében kihívás elé állította az anyagbeszerzést és az értékesítés is.

Szerettük volna nekik is biztosítani a megjelenési lehetőséget, így ők a négynapos esemény második felében az aktuális szezon tavaszi-nyári alkotásaival mutatkozhattak be a BCEFW digitális kifutóján. Az online megvalósítás több szempontból is előnyösnek bizonyult, hiszen amellett, hogy folytonosságot biztosítottunk az eseménynek, az ingyenesen megtekinthető videók által betekintést tudtunk nyújtani a nagyközönségnek is a divathetek izgalmas világába.

A bemutatókról több mint száz médium tudósított hazai és nemzetközi szinten egyaránt, köztük a híres Vogue Italia is. A tervezők felvételei szintén elképesztő eredményeket produkáltak, már most csaknem félmillió megtekintésnél járnak a videók, ez a szám pedig folyamatosan növekszik. Amennyiben valaki lemaradt volna az eseményről, a bemutatók teljes hosszukban visszanézhetők a BCEFW YouTube-csatornáján.

– Mi volt az idei esemény különlegessége?

– Egyrészt az, hogy egyszerre két szezon kollekcióit mutattuk be, hiszen az őszi–téli kollekciók darabjaival sikerült tartanunk a nemzetközi ritmust, mellette pedig a tavaszi–nyári kollekciók darabjaival előtérbe helyeztük az egyre népszerűbb „see now, buy now” gondolkodást. Ennek az a lényege, hogy amennyiben megtetszik egy darab a kifutóról, akár azonnal meg tudja vásárolni a közönség, hiszen ezek az alkotások már most elérhetők a tervezőknél.

Ezzel előtérbe tudtuk helyezni az esemény értékesítésösztönző szerepét is, amely az egyik kiemelt célunk a hazai és nemzetközi láthatóság biztosítása mellett. Szerettük volna a kifutót is különlegessé varázsolni, hogy bárki, aki nézi a show-t, úgy érezhesse, mintha ott lenne az eseményen és az első sorból figyelné a bemutatókat. LED-falakat helyeztünk a kifutó mögé, a márkák pedig választhattak a személyiségükhöz és az alkotásaikhoz leginkább illeszkedő hátterek közül.

Ez a megoldás igazán sikeresnek bizonyult, láthattunk pasztellszínektől kezdve izgalmas növényi háttereket, városi fényeket, sőt szemétlerakókat és hulladékkal teli óceánokat is, amivel a fenntarthatóságra hívták fel a figyelmet a márkák.

– Kik azok a tervezők, akik részt vettek az eseményen?

– Összesen huszonhat hazai tervező képviseltette magát az idei első BCEFW-n. A márkák között találhatunk nőiruha-, férfiruha-, táska- és kalaptervezőket is, szinte mindenféle stílusjegy mentén. Az első két napon az őszi–téli alkotásokat mutatta be többek között: ABODI, ALMA, BORBALA, CUKOVY, Elysian, KATA SZEGEDI, MERO, NINI, NUBU, Sentiments, THEFOUR, VIRAG KERENYI és a ZIA budapest. A harmadik és negyedik napon pedig az Artista, BORBALA, CAKO, Celeni, DÜSK, Katti Zoób, Nora Sarman, OST KONZEPT, PHILOMÉN, Romani Design, TOMCSANYI, VENGRU, VIKTORIAVARGA Budapest és ZSIGMOND DORA menswear tavaszi–nyári alkotásaival találkozhattak a nézők. A magyar tervezők mellett számos régiós márka is megjelent – Buffet Clothing (SK), CHERESHNIVSKA (UA), Chris­tina Seewald (A), IRON THREAD (UA), Jennifer Milleder (A), Patrick McDowell (UK), ROUSSIN (UA) és a VOROZHBYT & ZEMSKOVA (UA) – ők szintén az első két napon mutatták be új alkotásaikat.

– Ez milyen lehetőséget jelent számukra?

– A Budapest Central European Fashion Week rendszeres megvalósításával platformot teremtünk a márkáknak, hogy a nagyközönség, a buyerek (viszonteladók) és a média előtt mutathassák meg kreativitásukat, egyúttal értékesítési lehetőségre tegyenek szert. A digitális megoldás elérhetővé tette a divatbemutatók világát bárki számára, ezzel pedig kiemelten támogatta a magyar márkákat az egyre nagyobb ismertség és elismertség tekintetében mind hazai, mind nemzetközi szinten.

Ebben a kihívásokkal teli időben ez különösen fontos, az online felvételek, a sajtómegjelenések és az influencerek által már most több száz ezer emberhez eljutott a magyar márkák híre. Ezek a kiemelkedő eredmények pedig egytől egyig hozzájárulnak a fő célunk megvalósításához, miszerint Budapest néhány éven belül a közép-európai régió divatipari központja legyen. 

Kapcsolódó írásaink