Gazdaság

Új fejezet nyílhat a hazai környezetvédelemben

Cél, hogy a lakosok testközelből ismerhessék meg a környezetbarát járműveket, ennek egyik példájaként a Mercedes-Benz eCitaro autóbuszt állítják forgalomba

Hamarosan lezárul a Zöld Busz Program első pályázati felhívása, amelynek keretében igényelhető a vissza nem térítendő állami támogatás az elektromos autóbuszok, valamint önjáró trolibuszok beszerzéséhez. A környezetvédelem, kibocsátásmentes járművek példájaként Kecskeméten egy Mercedes-Benz eCitaro autóbuszt forgalomba is állítottak – írja az Innovációs és Technológiai Minisztérium tegnapi sajtóközleményében. Cél, hogy a közlekedésben is is csökkenjen a szén-dioxid-kibocsátás.

Új fejezet nyílhat a hazai  környezetvédelemben
Steiner Attila: Mintaprojektek zajlottak
Fotó: MH/Purger Tamás

Május 20-ig lesz lehetőség kipróbálni az alföldi nagyvárosban a Zöld Busz Program mintaprojektjének elektromos autóbuszát. A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv részét képező mintaprojekt több vidéki nagyvárosban zajlott, illetve jelenleg is zajlik – hívta fel a figyelmet tegnap Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára államtitkára.

A tárca közleményében emlékeztetett, hamarosan lezárul a Zöld Busz Program első pályázati felhívása, melynek keretében önkormányzatok és közlekedési közszolgáltatók igényelhetnek vissza nem térítendő állami támogatást elektromos autóbuszok, valamint önjáró trolibuszok beszerzéséhez. A cél, hogy a lakosok testközelből ismerhessék meg a környezetbarát, kibocsátásmentes járműveket, ennek egyik lépése a Kecskeméten most egy hónapig szolgálatot teljesítő Mercedes-Benz eCitaro autóbusz forgalomba állása – magyarázta Steiner Attila.

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere elmondása szerint közös felelősség és érdek mindent megtenni annak érdekében, hogy élhető maradjon a környezet. Egyre nagyobb hangsúlyt kap a környezetvédelem,
a klímatudatosság, a levegőminőségének javítása. A cél eléréséhez elsősorban vissza kell szorítani a szén-dioxid-kibocsátást, kibocsátásmentes járművek segítségével.

Zombor Gábor országgyűlési képviselő kiemelte, hogy a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv új fejezetet nyithat a hazai környezetvédelemben. 2014-ben a város életében új korszak kezdődött a huszonöt darab hibridhajtású autó­busz beszerzésével és forgalomba állításával. Most az elektromos autóbuszok fokozatos bevezetése lehet az új cél – fogalmazott a képviselő. A kormány tíz éven át összesen 36 milliárd forinttal támogatja a buszpark cseréjét a helyi közösségi közlekedésben, így a huszonötezer fő feletti lélekszámú településeken környezetbarát, elektromos járművek szállíthatják az utasokat.

Elektromobilitás Székesfehérváron is


Mint azt lapunk korábban megírta, a Zöld Busz Mintaprojekt keretében február elején állt forgalomba Székesfehérváron az Ikarus elektromos autóbusza. Ezzel egy időben elkészült további négy elektromos jármű prototípusa, illetve zajlik egy hatvandarabos széria gyártása is. A városban egy 314 kW-os akkuval felszerelt, a helyi gyárban készült Ikarus City Pioneer jármű közlekedett, ami 200-250 kilométert tud megtenni egy feltöltéssel a városi forgalomban.

A buszt három óra alatt fel lehet tölteni, és az egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy előállításában egyre jelentősebb a magyar mérnökök és beszállítók hozzáadott értéke. A busz február végéig szinte az összes járat vonalán megfordult, hiszen az volt a cél, hogy minél többen ingyenesen próbálhassák ki.
(ZD)

Kapcsolódó írásaink