Gazdaság

Több száz milliárd forint értékben jelennek meg vidékfejlesztési pályázatok

Többféle keretösszeg

A megújuló vidék, megújuló agrárium program történelmi mértékű fejlesztési lehetőséghez juttatja és megerősíti a magyar mezőgazdaságot és élelmiszeripart – közölte tegnap Nagy István agrárminiszter a tárca közleménye szerint.

Több száz milliárd forint értékben jelennek meg vidékfejlesztési pályázatok
Kétszázmilliárd forint keretösszeg jut az agrárágazat nagyobb beruházásaira
Fotó: MH/Katona László

A távirati irodának küldött közleményben a tárcavezető emlékeztetett, hogy az európai uniós vidékfejlesztési forrásokhoz nyolcvanszázalékos hazai társfinanszírozást biztosít a kormány, ami az egész agráriumot és vidéket érintő fejlesztési program elindítását teszi lehetővé. A következő hónapokban hatszázmilliárd forint értékben írnak ki új beruházási pályázati felhívásokat.

A tavalyi év végén megjelent kiírásokra mutatkozó nagy érdeklődés miatt azok keretösszegét is meg kellett emelni kétszáznyolcvanmilliárd forinttal. Az állattartó telepek megújítására harminc-, a gyümölcs- és gyógynövényültetvények telepítésére tizenötmilliárd forint keretösszegű pályázati felhívás jelenik meg. Májusban ötvenmilliárd forintos forrással terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésére lesz lehetőség.

A külterületi helyi közutak megújítására pedig ötvenmilliárd forint értékű felhívás jelenik meg. Június­ban a kertészetek és a gomba-előállító üzemek fejlesztésére ötvenmilliárd forintos, illetve húszmilliárd forintos forrással jelennek meg pályázatok. Ugyancsak a nyár elejére várható egy ötvenmilliárd forintos kiírás a kisebb élelmiszeripari projektek támogatására, egy kétszázmilliárd forintos kerettel pedig az ágazat nagyobb beruházásaira lesz lehetőség – ismertette Nagy István. A mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztésekre százmilliárd forintos pályázat nyílik meg – tette hozzá az agrárminiszter.

Kapcsolódó írásaink