Gazdaság

Matolcsy György: A válság utáni helyreállítás összpontosítson a nőkre

A világjárvány során mi férfiak komoly adósságot halmoztunk fel a nőkkel szemben. A pandémia sokkal komolyabban hatott a nőkre, mint a férfiakra - válaszolt a jegybankelnök a novekedes.hu-n Sanda Ojiambo cikkére („Post-crisis recovery is a chance to address gender inequality" - A válságot követő helyreállítás jó esély a nemek közti egyenlőtlenség kezelésére), mely a Financial Times 2021. március 8-i számában jelent meg.

Matolcsy György: A válság utáni helyreállítás összpontosítson a nőkre
Matolcsy György jegybankelnök
Fotó: MH

Matolcsy György szerint riasztó, hogy miközben a nők 1,8-szor nagyobb valószínűséggel veszítik el az állásukat, az otthoni, nem fizetett munkájuk is drámaian megnövekedett. Mivel az egészségügyi dolgozók 70 százaléka, illetve a tanárok, valamint a takarítói munkát végzők, illetve a bolti dolgozók nagy többsége is nő, így a vírus őket veszélyezteti a legnagyobb mértékben.

Eljött az ideje annak, hogy olyan új lehetőségek és technológiák felé fordítsuk figyelmünket, amelyek enyhítik a nőkre nehezedő nyomást mind a munkájukban, mind pedig otthon - véli a jegybank elnöke.

A távmunka, a munkavállalókra szabott rugalmas feltételek, az egészségügyi intézmények alapos átvizsgálása vagy az oktatásban végbemenő digitális átállás is sok terhet levehet a vállukról. A robotok, drónok, a mesterséges intelligencia, valamint az IT alapú megoldások és „segítő kezek" is már számos új megoldást kínálnak - sorolja Matolcsy.

Sokkal tartozunk a nőknek, és elérkezett a törlesztés ideje - teszi hozzá a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

Kapcsolódó írásaink

Átmeneti jelenség a magas infláció

ĀA gazdaság látványosabb újraindításától számítva indulhat meg az inflációs nyomás növekedése, ami három–hat hónapig tarthat a szakértők szerint