Gazdaság

Varga Mihály: A befektetők továbbra is bíznak a magyar gazdaságban

Minden várakozást felülmúlt a befektetői bizalom a magyar zöld kötvények iránt a pénzügyminiszter szerint, amit a csütörtöki aukción kialakult, 3,69 százalékos hozamszint mutat.

Varga Mihály: A befektetők továbbra is bíznak a magyar gazdaságban
Varga Mihály pénzügyminiszter
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Föld napjára - csütörtökre - időzített kötvénykibocsátás alkalmából tartott budapesti sajtótájékoztatóján Varga Mihály ismertette, hogy az Államadósság Kezelő Központ 30 milliárd forint értékben bocsátott ki Zöld Magyar Államkötvényt; az eredetileg felajánlott 20 milliárd forintos mennyiséggel szemben a kereslet 140 milliárd forintot tett ki.

A magyar kormány célja a kötvénykibocsátással, hogy a környezetvédelmi és fenntarthatósági célokra forrásokat szerezzen a befektetőktől - jegyezte meg a miniszter.

Varga Mihály úgy fogalmazott, hogy most már nem csak a külföldi piacokon - az eurókötvény- és a jenkötvény-értékesítéssel - sikerült forrásokat gyűjteni a zöld, fenntarthatósági beruházásokra, hanem Magyarországon is keresettek a zöld kötvények.

A tárcavezető felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt hónapok hitelminősítői megerősítései mellett a piac is úgy ítélte meg, hogy Magyarországon érdemes befektetni.

A sikeres kibocsátás egy újabb lépés abba az irányba, hogy a gazdaság újraindítása megvalósuljon - húzta alá a pénzügyminiszter utalva arra, hogy ez utóbbira fokozatosan, az oltottság növelésével nyílik lehetőség.

Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója a sajtótájékoztatón felidézte, hogy idénre 90 milliárd forintnyi zöld kötvény kibocsátását tervezték, és tájékoztatott arról, hogy az aukciókat negyedévente folytatni fogják.

A vezérigazgató elmondta, hogy a 14 elsődleges forgalmazóból 13 adott be ajánlatot, összesen 189 darabot, amit nagy sikernek tart. Arról is beszélt, hogy néhány napja 100 befektetővel ismertették meg a zöld kötvények keretprogramját.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink