Gazdaság

Válságállónak bizonyult az Opus Global

Közzétette a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján 2020. évi IFRS szerinti egyedi és konszolidált éves jelentését az OPUS GLOBAL Nyrt. A vállalatcsoport 2020-ban a világjárvány okozta nehezített gazdasági környezet ellenére is majd 228 milliárd forintos működési bevételt ért el, amely 20,5 milliárdos növekedést jelent a 2019. évi korrigált bevételi mutatókhoz képest.

Az OPUS GLOBAL Nyrt. konszolidált szinten 227,8 milliárd forintos működési bevétel mellett közel 22,8 milliárdos EBITDA-ról számolt be 2020. évi IFRS szerinti konszolidált éves jelentésében. Ez - a cégcsoport valós teljesítményét leginkább láttató érték - egy év alatt jelentős, 5,4 milliárdos emelkedést jelent a 2019. évi módosított 16,8 milliárd Ft-tal szemben - derül ki a vállalatcsoport által lapunkhoz eljuttatott sajtóközleményből.

2020-ban a Csoportban az eredményes gazdálkodás hatására a működési bevételek nagyobb arányban növekedtek, mint amekkora mértékben a Működési költségek, amely következtében 2020. évben 9,4 milliárddal emelkedett a Csoport Üzemi eredménye.

Bár a Csoport Üzemi eredménye (EBIT) 2020-ban még negatív, azonban ez nem kizárólag a társaságok operatív tevékenységéből adódik, mivel az IFRS standardoknak megfelelően 2020. évben a Csoport 16,5 milliárd forint értékcsökkenést számolt el az építőipari ágazatban a 2018. évi apportkor beazonosított szerződésekből befolyó eredmény kiszűrése érdekében.

A 2020. évet az OPUS Csoport konszolidált szinten 560 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 227,6 milliárd forint saját tőkével zárta, míg a Teljes átfogó eredménysoron, a folytatódó és megszűnt tevékenységgel együtt, -5,5 milliárd forint veszteséget realizált.

A fenti eredmények és az elkövetkező évek gazdasági kilátásai megalapozták az OPUS GLOBAL Nyrt. vállalati BB/Stabil minősítését, amelyet a független SCOPE Rating GmbH német hitelminősítő 2021 márciusában immár harmadik alkalommal erősített meg, csakúgy, mint a tervezett akvizíciókra és beruházásokra fordított kötvényforrás bevonáshoz a BBB- minősítést. Európa egyik legjelentősebb, tőkepiaci vállalatait elemző hitelminősítője indoklása szerint a minősítéseket a Cégcsoport az energetikai szektorban bejelentett (TIGÁZ, TITÁSZ) akvizíciói is alátámasztják.

A társaság Igazgatósága szerint az OPUS GLOBAL Nyrt. stabil pénzügyi és piaci helyzetben működik, a Vállalatcsoport diverzifikáltsága okán továbbra is kellően képes ellenállni az olyan makrogazdasági visszaeséseknek, mint amelyet például a koronavírus-válság váltott ki.

Kapcsolódó írásaink