Gazdaság

Megegyeztek az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséről

Klímavédelmi megállapodás

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói megállapodásra jutottak szerda reggel azzal az éghajlatpolitikai célkitűzéssel kapcsolatosan, amely szerint az unió 2030-ig legalább 55 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest – közölte a távirati iroda.

A tanács tájékoztatása szerint az Európai Bizottság már tavaly szeptemberben bemutatta erre vonatkozó, 2030-ig megvalósítani kívánt új éghajlatvédelmi tervét.

A közlemény szerint az Európai Unió éghajlattal kapcsolatos jogszabályi kereteit az elkövetkező harminc évre meghatározó megállapodás segíti azt a célkitűzést, hogy az unió 2050-re éghajlatsemlegessé váljon. Az ideiglenes megállapodás számos elem bevezetésével erősíti az éghajlatváltozás elleni küzdelem európai kereteit. Az üvegházhatás csökkentése mellett megállapodtak abban is, hogy a kibocsátáscsökkentésnek elsőbbséget kell biztosítani a fennmaradó szennyezés elnyelésével szemben. A klímavédelem mindennapos kérdéssé vált, a csütörtökön kezdődő kétnapos klímacsúcson a kínai elnök, Hszi Csin-ping is részt vesz – közölte a külügyminisztérium.

Kapcsolódó írásaink