Gazdaság

Gyorsabb és rugalmasabb lesz az ügyintézés a közműszolgáltatásban

A felhasználói státusszal még nem rendelkező igénybejelentő is élhet az elektronikus kapcsolattartás és azonosítás lehetőségével, eleget téve a követelményeknek

Bővülhet az elektronikus ügyintézés lehetősége, ezáltal csökkenhet az eljárások időtartama, és rugalmasabbá válhat a fogyasztói igények kiszolgálása a villamosenergia- és földgázszolgáltatás során – írta az Innovációs és Technológiai Minisztérium tegnapi sajtóközleményében. A törvényjavaslat több energetikai és közszolgáltatási törvény módosítását is tartalmazza.

Gyorsabb és rugalmasabb lesz az ügyintézés a közműszolgáltatásban
Könnyebb az online ügyintézés otthoni környezetben
Fotó: MH/Purger Tamás

A villamosenergia- és a földgázellátásról szóló törvénymódosítás jelentősen bővítheti az elektronikus ügyintézés lehetőségeit, így csökkenhet az eljárások időtartama, és rugalmasabbá is válhat a fogyasztói igények kiszolgálása. A javaslat szerint a felhasználókon kívül a még felhasználói státusszal nem rendelkező igénybejelentők is élhetnek majd az elektronikus kapcsolattartás lehetőségével, és azonosítási eljárást követően elektronikus felületen is eleget tudnak majd tenni az írásbeliség követelményének.

 Az egyetemes szolgáltatást érintő szerződések esetében, amelyek írásba foglalása eddig sok esetben elmaradt, és ez akár a szolgáltatás kikapcsolását is eredményezhette volna, nem lesz szükséges a szerződés visszaküldése, mivel a módosítás lehetőséget ad a szerződés ráutaló magatartással történő létrejöttére, ha a szolgáltatás igénybevétele ténylegesen megkezdődik – magyarázták.

A távhőszolgáltatásról szóló törvény szigorítását követően a földgázkereskedő ellehetetlenülése ese-tén a továbbiakban hét nap áll a távhőtermelő rendelkezésére, hogy új kereskedőt találjon, és ezalatt a felhasználók ellátását a földgázbiztonsági készletből vásárolt földgázzal lesz jogosult biztosítani. Kihangsúlyozták, a kormány célja, hogy a megfelelő műszaki biztonsági állapottal rendelkező bányászati célú mélyfúrásokat eredeti állapotukban megőrizze, így elkerülhetővé váljanak a szükségtelen kútfelszámolások. Az eddigieknél jóval szigorúbb szabályozás meghozatala többek között a visszaélés­szerű helyzetek megakadályozására szolgál, valamint hogy garantálni tudja a folyamatos, megbízható és megfizethető távhőellátás rendszerét – hangsúlyozták.

A vonatkozó európai uniós szabályozás átültetése érdekében szükséges a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény módosítása, hogy a felhasználók a jövőben a víziközmű-ágazatban is csak akkor kezdeményezhessenek panaszeljárást a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnál, ha azt megelőzően a szolgáltatóhoz fordultak, hogy rendezzék az ügyüket – hívta fel a figyelmet az ITM.

Nőtt a hazai villamosenergia-fogyasztás

Csaknem öt százalékkal nőtt februárban a hazai villamosenergia-fogyasztás, elsősorban a tavalyinál alacsonyabb átlaghőmérséklet miatt – közölte tegnap a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). A közlemény szerint a bruttó fogyasztás 1,1 százalékkal, a szökőnap hatását kiszűrve 4,7 százalékkal emelkedett 2020 februárjához viszonyítva, és 7119 megawattal új rekordot ért el a negyedórás rendszerterhelés. A belföldi termelés 0,9 százalékkal csökkent, legnagyobb mértékben a gáztüzelésű erőművek teljesítménye esett vissza az előző évhez képest. Ezt elsősorban az okozta, hogy az előző két évvel ellentétben az idén februárban nem volt tervezett karbantartás a paksi erőműben, a Balkánon pedig bőséges volt a megújuló termelés, így Magyarország szinte folyamatosan importált Horvátországból és Szerbiából – közölte a MEKH. (ZD)

Kapcsolódó írásaink