Gazdaság

Átmeneti jelenség a magas infláció

A gazdaság látványosabb újraindításától számítva indulhat meg az inflációs nyomás növekedése, ami három–hat hónapig tarthat a szakértők szerint

Az infláció emelkedése csak átmeneti lehet, és akár már a nyári hónapoktól visszatérhet a jegybanki toleranciasávba.

Átmeneti jelenség a magas infláció
Az üzemanyagárak emelkedése miatt lehetnek kiugrások
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Az új típusú koronavírus-járvány elsőként és leginkább a legkedvezőtlenebb munkaerőpiaci helyzetben lévőket sújtotta, ráadásul az infláció ugyancsak őket veszi célba – mondta lapunknak Pásztor Szabolcs egyetemi oktató, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány vezető kutatója. Hozzátette, a válság után a felpörgő infláció alapvetően nemcsak egy társadalmi réteg esetében káros, hanem össztársadalmi szinten is, mivel a pénz vásárlóértékének csökkenése az életszínvonalra is kedvezőtlenül hat. Ugyanakkor ahogyan az Oeconomus honlapján közölt tanulmányból kiderül, átmeneti folyamatról van szó.

A jegybanki adatokra hivatkozva azt írják, Magyarországon 2021 februárjában az éves összevetésben számított infláció 3,1, a maginfláció 4,1, míg az indirekt adóktól szűrt maginfláció 3,4 százalék volt. Az MNB előrejelzései szerint a következő hónapokban bázishatások, az üzemanyagárak emelkedése, a jövedéki adó újabb növekedése és a gazdaság újraindításával jelentkező keresleti-kínálati súrlódások miatt inflációs kiugrások jelentkeznek.

A jegybank elnöke, Matolcsy György ugyanakkor azt hangsúlyozza, hogy átmeneti lesz az árak emelkedése. Ezt illusztrálandó ugyancsak a jegybankot idézi a tanulmány, az MNB szerint ugyanis a fogyasztóiár-index a második negyedévben megközelíti az ötszázalékos szintet, amelynek mintegy felét az üzemanyagok áremelkedése és az adóváltozások magyarázzák. Az átmeneti hatások kifutásával az infláció a nyári hónapoktól visszatér a jegybanki toleranciasávba. Idén az éves átlagos infláció a 3,8–3,9 százalékos tartományban, míg az adószűrt maginfláció a háromszázalékos szint körül alakul.

A legtöbb elemző, köztük Pásztor Szabolcs vezető kutató is arra számít, hogy a gazdaság látványosabb újraindításától számítva indulhat meg az inflációs nyomás növekedése, ami három–hat hónapig tarthat. Valószínűsíthető, hogy a kényszer-megtakarítások formájában előállt források termékek és szolgáltatások vásárlásában jelennek meg, ami ugyan segíti a kilábalást, de növelheti az infláció ütemét is.

Kapcsolódó írásaink