Gazdaság

A terasznyitás után is jár a kormányzati támogatás

Fontos, hogy a hazai utazók a fővárost is tekintsék célpontnak, ahogy arra a szakmaiszervezetek is felhívták a figyelmet – emelte ki Bodó Sándor

A kormányzati segítség 167 ezer ember állásának megtartásában segíthetett, ennyi dolgozóra vették ugyanis igénybe a munkaadók a bértámogatást, összesen 72 milliárd forint értékben. Lapunk úgy tudja, hogy a vendéglátóhelyeknek májusban sem kell közterület-használati díjat fizetniük, valamint megkapják a bértámogatást is.

A terasznyitás után is jár a kormányzati támogatás
A vendéglátóhelyeknek májusban sem kell közterület-használati díjat fizetniük
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Az ágazati bértámogatásra jogosultak április 30-ig igényelhetik a bérek ötven százalékát fedező támogatást a munkaügyi központok foglalkoztatási főosztályain – mondta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán. Kiemelte: a kormányzati segítség 167 ezer ember állásának megtartásában segíthetett, ennyi dolgozóra vették ugyanis igénybe a munkaadók a bértámogatást, összesen 72 milliárd forint értékben.

A vendéglátói szakma jelezte, hogy a teraszok nyitása kihívást jelent a szektor számára, ugyanis néhány napon belül felkészült kollégákat kell nagy számban munkába állítaniuk – jegyezte meg Bodó Sándor. Bíznak abban, hogy a nyitásnak nem lesznek munkaerőpiaci akadályai – tette hozzá, jelezve, hogy számításaik szerint közel hétszáz vendéglátóipari vezető, ötezer pincér és felszolgáló, illetve ezer cukrász áll készenlétben. Az államtitkár arról is beszélt, hogy negyvenezer fő tért haza külföldről, akik közül sokan „lendületes tudásukkal” itthon is megtalálhatják számításaikat.

A közkedvelt magyarországi kirándulóhelyek, főleg a tavak környékén óriási kihívás elé néznek szintén, hiszen a turizmus beindulásával várhatóan igen nagyszámú vendég érkezésére számíthatnak főként belföldről – vélekedett az államtitkár.

A külföldi vendégek elmaradása miatt egyelőre Budapest helyzete turisztikai szempontból kevésbé kedvező, ezért fontos, hogy a hazai utazók a fővárost is tekintsék célpontnak, ahogy arra a szakmai szervezetek is felhívták a figyelmet – fűzte hozzá.

Lapunk úgy tudja, hogy a vendéglátóhelyeknek májusban sem kell közterület-használati díjat fizet-niük, valamint megkapják a bértámogatást is.

Üdvözlik a vendéglátósok a Versenyképességi Tanács javaslatait
 

Segítség a turisztikai cégeknek 
 

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) az ágazat minden szereplője nevében örömmel üdvözli a Nemzeti Versenyképességi Tanácsnak az ágazat megsegítésére hozott újabb élénkítő javaslatait, amelyeket Varga Mihály pénzügyminiszter jelentett be – közölte a szervezet az MTI érdeklődésére. Mint írták, a turizmusfejlesztési hozzájárulás és a teljesítmény-visszafogónak tartott reprezentációs adó idei elengedése segítheti a sikeres újraindulást és a jövedelmezőség visszanyerését.

Ez utóbbi remélhetőleg ösztönözni fogja a keresletet a második félévben, amennyiben a rendezvények megtartása újra lehetséges lesz. A szervezet a vendéglátóhelyek, turisztikai vállalkozások talpra állását felgyorsító hatást vár az adókönnyítéstől, remélve, hogy a tapasztalatok alapján ezek hosszabb távon is fennmaradhatnak. Varga Mihály pénzügyminiszter hétfőn jelentette be, hogy a turizmus és vendéglátás újraindítását segítve a turizmusfejlesztési hozzájárulás elengedésének meghosszabbítását, adókönnyítéseket, –kedvezményeket javasol a Versenyképességi Tanács. Közölte, a testület konkrét javaslatokat készített elő a kormány számára.

A miniszter tájékoztatása szerint a turizmusfejlesztési hozzájárulás elengedésének meghosszabbítása tízmilliárd forintot hagyhat a cégeknél. Javaslatot tettek a Szép-kártya juttatás munkaadókat terhelő szociális hozzájárulási adója (szocho) mentességének meghosszabbítására, ami szintén tízmilliárdot hagyhat a cégeknél. Javasolják a reprezentáció és üzleti ajándék szochójának év végéig tartó felfüggesztését, ami 15–20 milliárd forintos segítséget jelenthet majd a vállalkozói szektornak.
(ZD)

Hasznos ajánlásokat közölt a Nébih

Élelmiszerbiztonsági, élelmiszer-higiéniai ajánlásokkal segíti a nyitásra készülő vendéglátóhelyek működtetését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hivatal közleményében kiemelte, hogy nyitás előtt mind az üzemi, mind a vendégforgalmi helyiségekben fertőtlenítőszeres takarításra van szükség, és az edényeket is át kell mosni. A raktárkészletet szükség esetén selejtezni kell, és az önellenőrzési rendszert is ajánlott felülvizsgálni.

Ételt csak kifogástalan állapotú létesítményben, felkészült személyzettel lehet készíteni – tették hozzá. A Nébih hangsúlyozta, hogy a védelmi intézkedéseket az üzemeltetőnek kell betartatnia, de közös érdek, hogy a szabályokat ne szegje meg senki, mert úgy kitolódhat a visszatérés a normál működési rendhez. A koronavírus továbbra is fertőz, ezért a járvány elleni védekezésre változatlanul figyelni kell – hívták fel a figyelmet. Az ajánlások a Nébih-honlap koronavírusról szóló felületén olvashatók.
(ZD)

Kapcsolódó írásaink