Gazdaság

Több évig kitarthat a kedvezményes lakásáfa pozitív hatása az új lakások piacán

Az iker-, sor- és családi házak népszerűsége azzal is magyarázható, hogy a járványhatás miatt egyre többen költöznének nagyobb alapterületű, kertes lakóingatlanba

Részben a kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetésének köszönhetően robbanásszerű bővülés látható idén az új építésű lakóingatlanok piacán, a kínálat az egy évvel korábbit 55, a 2019-es szintet 81 százalékkal haladja meg. Az építési kedv többéves csúcsra ugrott az év elején, több mint 2200 lakóépület kapott engedélyt.

Több évig kitarthat a kedvezményes lakásáfa pozitív hatása az új lakások piacán
Az új házak négyzetméterára alacsonyabb a lakásokénál
Fotó: MH/Katona László

Több alapvető fordulat körvonalazódik az új lakások piacán, amely nagyon erősen kezdte az idei évet – derült ki az Ingatlan.com több mint húszezer hirdetésadatán, valamint a hivatalos KSH-adatokon alapuló elemzéséből.

Április közepén több mint 7500 új építésű lakóingatlant kínáltak eladásra, ami az egy évvel korábbit 55 százalékkal, a 2019 szintet pedig 81 százalékkal múlja felül. Jól látszik az is, hogy az új lakóingatlanok piacán belül eltolódott a kereslet a lakások felől a családi, iker- és sorházak felé. A portál adatai szerint az idén az érdeklődők 56 százaléka keresett új házat, míg az utóbbi években csak 35-40 százalék volt a jellemző.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a tanulmányban leírta: „Az iker-, sor- és családi házak népszerűsége egyrészt azzal magyarázható, hogy a járványhatás miatt egyre többen költöznének nagyobb alapterületű, kertes lakóingatlanba. Másrészt az új házak négyzetméterára alacsonyabb a lakásokénál.”

A lakásépítési adatok is összhangban vannak ezzel, a hivatalos számok szerint az év első két hónapjában több mint 2200 lakóingatlan kapott építési engedélyt, ami 2017 óta a legmagasabb szint. Összesen 1710 egylakásos épület, lényegében családi ház kapott engedélyt, ami szintén rekordot jelent négyéves távlatban.

A szakember hozzátette: tavaly több mint 28 ezer lakás épült. Ha a mostani trendek tartósan fennmaradnak, akkor 2023–24-ben akár 35 ezer új lakóingatlant adhatnak át Magyarországon, az évtized közepén pedig akár a 40 ezres szint is elérhető lehet. Ez az új lakások és házak megfizethetőségének is a feltétele, mert a nagyobb kínálat növeli a piaci versenyt az árakban is. Ha fenntartható módon több ingatlan épül, akkor a kivitelezők is nagyobb kapacitást tudnak kialakítani, ami viszont olcsóbb építkezéseket és megfizethetőbb lakásárakat is jelent.

Az Ingatlan.com szakértője szerint, ha kevés ingatlan épül magasabb költségszinttel, akkor az drágább új lakásokat eredményez. Ráadásul szűkebb kínálat esetén a kevesebb új lakást és házat drágábban is el lehet adni, ami viszont a használt ingatlanok áraiba is begyűrűzhet.

A portál elemzéséből az is kiderült, hogy április közepén a fővárosban az új lakások átlagos négyzetméterára 915 ezer forint volt, míg ugyanez az új iker, sor- és családi házaknál 726 ezer forintot tett ki. A megyeszékhelyeken az új lakások 611 ezer forintos négyzetméterárával szemben a házak 518 ezer forintos áron szerepeltek a kínálatban.

Kapcsolódó írásaink