Gazdaság

Matolcsy György: A szitakötők gyakoriak, a sárkányok nem

Tökéletesen helyénvaló azt állítani, hogy a hosszabb távú inflációs kilátásokat ugyanazok a tartós, nagyhatású erők homályosítják el, amelyek évtizedekig tartották azokat féken - írja Matolcsy György a novekedes.hu oldalon, Robin Wigglesworth az „Inflation bogeyman unsettles markets” (Az inflációs mumus nyugtalanítja a piacokat) című cikkére válaszolva.

A karantént követő költekezési hullám és a bázishatások növelhetik az inflációt egy-két negyedév erejéig, az infláció dinamikája azonban változatlan marad, mivel az egy pillanat alatt nem képes változni (Jay Powell) - fogalmaz a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

Úgy folytatja, még a korábban az általános infláció egyértelmű jelzésének tartott bérnövekedés is egy felpuhuló Phillips-görbén fejezte be pályafutását.

A járvány előtti és utáni világban is visszafogott inflációt tapasztalunk, pontosan azért, mert a pandémia felgyorsította a digitális átállást. Az információs forradalom újabb hullámai az árak általános esését fogják elhozni a világgazdaságban - írja.

A szitakötő szerencsénkre sokkal gyakoribb mint a sárkány, és nem is olyan félelmetes - zárja sorait Matolcsy György.

Kapcsolódó írásaink