Gazdaság

Kedvezően alakult az álláspiac

A legnagyobb hirdetésszám-növekedést Borsod megyében a vendéglátói, banki és biztosítási álláshelyek között mérték

Jól indult az év a hazai álláspiacon, egyáltalán nem érte a 2020 márciusihoz hasonló sokként a magyar munkaerőpiacot a koronavírus második és harmadik hulláma.

Kedvezően alakult az álláspiac
Az ország minden régiójában nőtt a munkára jelentkezők száma
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az első negyedév álláspiaci mutatói 2020 azonos időszakával összevetve kedvezően alakultak, de már a tavalyi negyedik negyedév emelkedő álláshirdetési számai jelezték a válságból való kilábalás jeleit – közölte tegnap a Profession.hu állásportál. Tüzes Imre, a cég üzletfejlesztési igazgatója a közleményben kiemelte, a biztató jelek álláskeresői és hirdetői oldalon egyaránt megmutatkoztak.

Állásportálukon a regisztrált felhasználók száma 2020 első negyedévéhez képest az idén az első negyedévben 13 százalékkal nőtt, a feltöltött önéletrajzok száma 27 százalékkal emelkedett – tette hozzá. Részletezik, hogy az első negyedévben a tavalyi év azonos időszakához képest hét százalékkal több hirdetést adtak fel a magyarországi cégek. A megyék közül Nógrádban és Baranyában hirdették a legtöbb állást. Baranya megyében 59 százalékkal, Nógrád megyében pedig 78 százalékkal nőtt a betölthető állások száma.

Az elemzésből kiderül, hogy a legnagyobb növekedést a feladott új hirdetések számában Borsod megyében a vendéglátás és idegenforgalom, a bank és biztosítás, a marketing-média-PR, az építőipar és a mérnök kategóriákban regisztrálták 2020 első negyedévével összehasonlítva. Komárom-Esztergom megyében a jog, az egészségügy és gyógyszeripar, az oktatás-kutatás, az ügyfélszolgálat, valamint a mezőgazdaság voltak a legjobban növekvő kategóriák.

Győr-Moson-Sopron megyében IT-üzemeltetés-telekommunikáció, mezőgazdaság, gyártás-termelés, bank és biztosítás, illetve ügyfélszolgálati területekre kerestek több munkavállalót, mint egy éve. Fejér megyében pedig a marketing-média-PR, az oktatás-kuta­tás, az építőipar, az IT-programozás-fejlesztés és a mérnök munkakörökben meghirdetett állások száma nőtt meg. Veszprém megyében a jog, a marketing-média-PR, az adminisztráció, az építőipar és az IT programozás-fejlesztés voltak hirdetői oldalról a legjobban növekvő területek.

Az első negyedévben a jelentkezések száma 16 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest. A legmagasabb arányban Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád és Komárom-Esztergom megyékben ugrott meg az álláshirdetésekre jelentkezők száma. A legnagyobb csökkenést Tolna megyében regisztrálták, Hajdú-Bihar megyében pedig stagnált a jelentkezőszám. Az ország minden más táján növekedést mértek.

Kapcsolódó írásaink