Gazdaság

Februárban nőtt a hazai villamosenergia-fogyasztás

Csaknem 5 százalékkal nőtt februárban a hazai villamosenergia-fogyasztás, elsősorban a tavalyinál alacsonyabb átlaghőmérséklet miatt - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

Februárban nőtt a hazai villamosenergia-fogyasztás
Csaknem 5 százalékkal nőtt februárban a hazai villamosenergia-fogyasztás
Fotó: MH

A közlemény szerint a bruttó fogyasztás 1,1 százalékkal, a szökőnap hatását kiszűrve 4,7 százalékkal emelkedett 2020 februárjához viszonyítva, és 7119 megawatt-tal új rekordot ért el a negyedórás rendszerterhelés.

A belföldi termelés 0,9 százalékkal csökkent, legnagyobb mértékben a gáztüzelésű erőművek teljesítménye esett vissza az előző évhez képest. Ezt elsősorban az okozta, hogy az előző két évvel ellentétben az idén februárban nem volt tervezett karbantartás a paksi erőműben, a Balkánon pedig bőséges volt a megújuló termelés, így Magyarország szinte folyamatosan importált Horvátországból és Szerbiából - közölte a MEKH.

Hozzátették, hogy a koronavírus-járvány miatti gazdasági visszaesés továbbra is rányomja bélyegét az európai villamosenergia-keresletre: februárban 0,9 százalékkal alacsonyabb volt az európai fogyasztás, mint egy évvel korábban, ezzel párhuzamosan a nagy európai országok villamosenergia-termelése is visszaesett.

Ugyanakkor az angol és német piacon folytatódott a tavaly novemberben kezdődött alacsony megújuló termeléssel jellemezhető időszak, így ezeken a piacokon sokkal magasabb volt a fosszilis termelés, mint tavaly februárban. A német piacon 50 százalékkal volt magasabb a széntüzelésű erőművek termelése, mint tavaly februárban.

Kapcsolódó írásaink