Gazdaság

A Nemzetközi Valutaalap vezetője a szolidaritásfontosságát hangsúlyozta

Világgazdasági kilátások

Egy változó világban az országok közötti szolidaritás fontossága állandó marad – mondta Krisztalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője tegnap a dél-kínai Hajnan szigetén fekvő Boao városban rendezett ázsiai gazdasági konferencia (Boao Forum for Asia – BFA) nyitó plenáris ülésén videókapcsolaton keresztül.

A Nemzetközi Valutaalap a kormányzatok beavatkozásában és az oltási programok sikerében bízva – hatszázalékos globális növekedést valószínűsít idén, míg 2022-re 4,4 százalékos bővülést jelzett előre. Figyelmeztetett azonban, a helyreállást nem szabad adottnak tekinteni.

„Amíg a válság velünk van, sérülékeny háztartások és életképes cégek egyaránt rászorulnak a folyamatos támogatásunkra” – fogalmazott. Úgy vélekedett, hogy a helyreállás felé haladva a kormányzatok fokozatosan kivezethetik a támogatási programokat, ezzel párhuzamosan azonban a foglalkoztatási támogatás, valamint a célzott átképzési programok folytatását javasolta a válság által leginkább sújtott csoportok, az alacsonyan képzettek, a fiatalok, valamint a nők számára.

Kapcsolódó írásaink