Gazdaság

A MEKH vizsgálja a szabályozási energiapiac árait

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) - tapasztalva a kiegyenlítő energiaárak elmúlt hónapokban történő gyors és nagymértékű emelkedését - a szabályozási energiapiacokon megjelent változások kiváltó okait feltáró elemzést készít.

A hivatal piacelemzése kiterjed a szabályozási energiaigények dinamikájának vizsgálatára, a szabályozási kapacitások kínálatának alakulására, valamint elemzi a piaci koncentrációban, és a piaci szereplők ajánlatadásában az elmúlt hónapokban tapasztalható változásokat.

A hivatal emellett azt is értékeli, hogy az európai előírások hazai implementációja eredményeként kialakuló új szabályozási környezet és termékstruktúra milyen mértékben járul hozzá a piaci szereplők árazási erejének növekedéséhez.

A vizsgálat lefolytatásával párhuzamosan a hivatal felvette a kapcsolatot az Innovációs és Technológiai Minisztériummal és a MAVIR-ral egy olyan intézkedéscsomag mielőbbi implementálása érdekében, amely megakadályozza a helyzet további eszkalációját, és hathatós lépéseket tesz a szabályozási piacok egyensúlyának helyreállítására.

Kapcsolódó írásaink