Gazdaság

Gyűlnek az aláírások a méhek védelmében

A közös agrárpolitikáról szóló egyeztetések még nem zárultak le, ezért különösen fontos, hogy az Európai Unió polgárai nyomást gyakoroljanak a politikusokra

Magyarország teljesítette a Mentsük meg a méheket és a gazdákat! kampány ráeső részét. Az európai kezdeményezés egyik fontos követelése, hogy a gazdák megfelelő támogatást kapjanak a beporzóbarát gazdálkodásra történő átállásra.

Gyűlnek az aláírások a méhek védelmében
Környezetkímélő termékek vásárlásával is segíthetünk az egyik legfontosabb rovar megmaradásában
Fotó: MH/Katona László

Összegyűlt a kellő számú, 15 750 aláírás Magyarországról a Mentsük meg a méheket és a gazdákat! címmel létrehozott európai polgári kezdeményezéshez – közölte a Magyar Természetvédők Szövetsége. Magyarország a hatodik európai uniós tagállam, amely teljesítette az aláírásgyűjtésből a rá eső részt. Uniós szinten ennél jóval több, összesen egymillió aláírás kell, de a kampány már félúton tart a siker felé – írták.

A petíció azt szeretné elérni, hogy az Európai Bizottság a tagországoknak és az Európai Parlamentnek javasolja a szintetikus növényvédő szerek kivonását a mezőgazdaságból 2035-ig. Sürgetik a biológiai sokféleség helyreállítását is, különös tekintettel a mezőgazdasági területeken található természetes élőhelyekre.

Az egyik nem zárja ki a másikat, sőt erősíthetik is egymást – tették hozzá. A kezdeményezők a beporzóbarát gazdálkodást támogatásokkal is segítenék, amihez szerintük a kis gazdaságokon alapuló, fenntartható termelést kellene erősíteni. A közös agrárpolitikáról szóló egyeztetések még nem zárultak le, a közlemény szerint ezért különösen fontos, hogy az EU polgárai nyomást gyakoroljanak a politikusokra. Hozzátették ugyanakkor, hogy a beporzókat a közvetlen környezetében is segítheti mindenki, akár körültekintő kertgondozással, akár környezetkímélő termékek vásárlásával.

Jelentős mérföldkő, hogy már ilyen sok magyar aláírását sikerült összegyűjtenünk, ezzel teljesítettük az európai polgári kezdeményezések esetén Magyarországra vonatkozó feltételt. Abban, hogy sikerült összegyűjteni a szükséges számú aláírást, az elmúlt pár hónap aktív kampánya mellett az is szerepet játszott, hogy az aláírásgyűjtést számos civil szervezet, valamint közéleti személy, híresség is támogatta – emelte ki a közleményben Éger Ákos, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke.

Tekintettel arra, hogy még jelenleg is folyik az egyezkedés az Európai Unió döntéshozói között a következő hét év mezőgazdaságát meghatározó közös agrárpolitikáról, különösen fontos, hogy e petíción keresztül az EU polgárai nyomást gyakoroljanak a politikusokra – fűzte hozzá Pauló Gergő, a Karátson Gábor Kör aktivistája. Szintén tegnap Nagy István agrárminiszter is hangsúlyozta a petíció fontosságát.

A tárcavezető felhívta a figyelmet arra is, hogy felelősek vagyunk környezetünk megóvásáért. Teremtett világunk biológiai megőrzése pedig mindannyiunk közös érdeke – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink