Gazdaság

Csaknem 33 milliárd forint segítheti a gazdákat

Termeléshez kötött támogatások

Befejeződött a tejelő tehenek, az anyajuhok és a hízott húsmarhabikák után a tavaly benyújtott termeléshez kötött támogatások kifizetése, ennek eredményeképpen 33 milliárd forint segítheti a gazdálkodókat – tájékoztatott Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a tárca tegnapi közleménye szerint.

Továbbá azt is elmondta, hogy a korábban kifizetett előlegekkel együtt 3303 tejhasznú tehéntartó számára 23,8 milliárd forintot, 6727 juhtartó számára 7,6 milliárd forintot, míg 5630 húsmarhatartó számára hízott bikáik után 1,6 milliárd forintot utalt az államkincstár.

A magyar állattartás támogatása nemcsak a mezőgazdasági termelés, a foglalkoztatás és a magyar külgazdasági eredmények erősítése miatt fontos, de számos környezeti és élelmiszer-önellátási szempontból is igen jelentős haszna van – hangsúlyozták. Az agrártámogatásoknak jelentős szerepe van abban, hogy 2010 óta több mint tizenhat százalékkal nőtt a tejtermelés, a fogyasztói tej 2020. évi importja pedig már csupán harmada a tíz évvel korábban mért mennyiségnek.