Gazdaság

Betartják a szabályokat az üzletek

A kormányhivatalok munkatársai a múlt héten közel kétszáz helyen jártak, a mulasztáson ért kereskedők szinte kivétel nélkül azonnal javították a feltárt hibát

A beoltottak számának növekedésével ismét fogadhatnak vásárlókat a nem napi fogyasztási cikket forgalmazó boltok. Az újranyitáshoz kapcsolódó szabályok betartását a fogyasztóvédelmi hatóság is ellenőrzi.

Betartják a szabályokat az üzletek
A kereskedelmi egységek bejáratánál írásbeli tájékoztatókat helyeztek ki
Fotó: MH/Purger Tamás

A veszélyhelyzeti intézkedések lépcsőzetes feloldásának megkezdésével az élelmiszerboltokon, drogériákon, patikákon kívül más profilú boltok is újra nyitva tarthatnak április 7. óta – derült ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményéből. Jogszabályban előírt védelmi intézkedésként az üzlethelyiség méretével arányos létszámkorlátozást kell betartaniuk és betartatniuk.

A vásárlóteret és a bevásárlókocsikat folyamatosan fertőtleníteniük kell, a vevők számára kézfertőtlenítőt kell biztosítaniuk. A fogyasztóvédelmi hatósági hatáskörben eljáró kormányhivatalok az országos vizsgálat keretében eddig összesen 187 kereskedelmi egységet ellenőriztek. Az első héten mindössze 13 üzlet esetében tapasztaltak jogsértést, amelyet 11 vállalkozás már a helyszínen kijavított. Öt céggel szemben fogyasztóvédelmi hatósági eljárás indult.

Az ellenőrzött kereskedelmi egységek szinte mindegyike jól látható írásbeli tájékoztatást helyezett ki a bejáratnál arról, hogy egy időben összesen hányan tartózkodhatnak az üzletben. Az előírt létszámkorlátnak többféleképpen tettek eleget a kereskedők. Egy áruházláncnál automata számláló működött a kapuban, kint monitor jelezte, hogy mennyi vásárló van bent, és hányan férnek még be. Az üzletek többsége csak annyi kosarat, kocsit tett ki, ahány vevőt beengedhetett. Kötelező használatukra gyakran a biztonsági őrök figyelmeztették a betérőket.

Cseresnyés Péter, az ITM kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára elmondta, hogy a fertőzésveszély minimálisra csökkentése érdekében most különösen fontos, hogy a lehető legrövidebb ideig
tartózkodjunk a boltokban, áruházakban. Változatlanul az orrot és szájat eltakaró maszkban mehetünk csak be az üzletekbe, és még mindig ügyelnünk kell a védőtávolság betartására. A kereskedők gyors és gördülékeny kiszolgálással is tehetnek vásárlóik és munkavállalóik egészségének védelméért.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium elrendelése alapján a fogyasztóvédelmi hatóság az ország minden részében folyamatosan ellenőrzi a veszélyhelyzeti szabályok betartását az üzletekben.

Kapcsolódó írásaink