Gazdaság

Leghamarabb jövőre várható kamatemelés az eurozónában

Az Egyesült Államokban folyamatosan áll helyre a munkaerőpiac, a lakáseladásoknál azonban csökkent az eladási ráta. Az eurózónában továbbra is fenntartják a megemelkedett kötvényvásárlási programot, és ideiglenes inflációnövekedésre kell majd számítani.

Leghamarabb jövőre várható kamatemelés az eurozónában
Nagy visszaesés volt a márciusi lakáseladásoknál, mintegy 6,5 százalékkal esett vissza az eladás
Fotó: MH

Az Egyesült Államokban várhatóan április 22-én derül ki az Initial Jobless Claims adatai alapján az álláskeresők száma – mondta lapunknak Németh Dávid, a K&H bank vezető elemzője. Hozzátette, hogy Amerikában folyamatosan javul a munkaerőpiac, ugyanis az ezt megelőző hét adataiból kiderült, hogy mindössze 576 ezren jelentkeztek segélyért, holott általánosságban ez a szám hétszázezer körül szokott mozogni.

Németh Dávid elmondása szerint a márciusi lakáseladásoknál szintén nagy visszaesés volt, mintegy 6,5 százalékkal esett vissza az eladás, a lakásértékesítés pedig a februári adatokhoz hasonlóan, megközelítőleg hat és 6,2 millió között maradt. A piac változatlan maradt a februárihoz képest, ugyanakkor az adatok kiugróan rossz értékeknek minősültek az első féléves időszakban.

IHS Markit modellszámításai alapján a feldolgozóipari szolgáltatószektorra vonatkozó áprilisi bizalmi index az elmúlt hónapokban javult. A feldolgozóiparban - a magasnak számító hatvan pontjával - előreláthatólag növekedés várható – mondta Németh Dávid.

A márciusra vonatkozó lakásértékesítési adatai alapján februárban nagyon rossz, mintegy 18 százalékos visszaesés volt tapasztalható. Az elkövetkező időszakban visszapattanásra számítanak, amely 12 százalék körüli, mintegy 870 ezres számban növekedést hoz majd, ami így is alacsonyabb, mint ami a tavalyi év második felében volt jellemző – vélekedett Németh Dávid.

Az eurózonában csütörtökön lesz az Európai Központi Bank kamatdöntő ülése. Az alapkamat nem fog változni, -50 bázispont maradhat a betéti kamat. Németh Dávid továbbá kifejtette, hogy a héten várható annak megerősítése, miszerint júniusig fenntartják a megemelkedett kötvényvásárlási programot, ahogyan fenntartják a bejelentett vásárlási tempót is. Továbbá 2022 végéig nem várható kamatemelés, azonban az infláció felgyorsul majd visszaesik, tehát valószínűleg nem lesz szükség semmilyen beavatkozásra.

Az eurózonában szintén az IHS Markit intézi a bizalmi indexeket. A feldolgozóipar, feldolgozószektor indexe nagyon magas értékeket mutatott az elmúlt egy-két hónapban, mégpedig 60 pont felettieket, amelyek nagyon magasnak számítanak. Javulás nem várható, legutóbb is 62,5 pont volt a mért érték. A szolgáltatási szektorra vonatkozó index változatlanul 50 pont környékén volt. A kialakult járványügyi helyzet miatt és a lassú oltási tempó következményeként félő, hogy az index nem fog 50 pont fölé emelkedni. Amennyiben újranyit a gazdaság, nem kizárt, hogy ez az érték feljebb mehet, de ennek ellenére mégis inkább csökkenés várható – magyarázta Németh Dávid.

Idehaza mindössze az államháztartás március végi részletes adatait közli a Pénzügyminisztérium. Pénteken jelenik meg a tárca részletes tájékoztatója az államháztartás központi alrendszerének 2021. március végi helyzetéről. Az április 9-én megjelent előzetes adatok szerint a járványügyi védekezés, a vakcinabeszerzések és a gazdaság újraindítását szolgáló intézkedések következtében 1144,1 milliárd forintos hiánnyal zárt március végén az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere.

Kapcsolódó írásaink