Gazdaság

Meglódította az áfakedvezmény az újingatlan-piacot

Ami az árakat illeti, továbbra is a Belváros, valamint a Hegyvidék a legdrágább, a legtöbb lakás még mindig a XIII. kerületben épül, mivel ott vannak beépíthető telkek

Csaknem hat százalékkal kevesebb lakás épül a fővárosban, mint egy évvel korábban, ám az áfakedvezmény januári bevezetése igencsak meglódította a piacot: negyedéves összehasonlításban már 15 százalékkal több projekt indult el, mint 2020 azonos időszakában.

Meglódította az áfakedvezmény az újingatlan-piacot
Több száz beruházás van folyamatban, harmincegyezernél is több lakás épül
Fotó: MH

Az online meghirdetett új építésű budapesti lakásprojektek márciusi összegzése szerint 428 beruházás van folyamatban, ezekben 31,5 ezer lakás épül, de ezek 27,2 százaléka még csak tervezett, azaz egyelőre nem elérhető a vásárlók számára – közölte az Otthon Centrum lapunkkal. A tájékoztató szerint negyedéves összehasonlításban már 15 százalékkal több projekt indult el, mint 2020 azonos időszakában, ezzel párhuzamosan az árak is emelkedtek, az 1,103 millió forintos négyzetméterár kilenc százalékkal magasabb az egy évvel ezelőttinél.

A beruházók 7174 lakást kínáltak megvételre, amely az épülő és tervezett lakásállomány 22,8 százaléka, ez az arány három százalékkal múlja felül az egy évvel ezelőtti értéket – derült ki az Otthon Centrum budapesti új lakáspiacot összegző felméréséből. Soóki-Tóth Gábor elmondta, hogy az értékek vegyes képet mutatnak, mivel a piac folyamatosan mozgásban volt az utóbbi egy évben.

Az Otthon Centrum elemzési vezetője szerint pozitív változás figyelhető meg az újonnan indított projektek számában, ugyanis az előző negyedévben elrajtolt 31 beruházás 15 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbit. A trendfordulót vélelmezhetően az új lakásokra a kedvezményes, januártól érvényes ötszázalékos áfa bevezetése segítette elő – tette hozzá.

Elmondta, hogy a legtöbb projekt és lakás továbbra is a XIII. kerületben épül. Ennek lehetséges oka, hogy még mindig jelentős számú építésre alkalmas telek van a városrészen, amelynek közlekedése és infrastrukturális fejlettsége is jó. Árak terén a Belváros és a Hegyvidék verhetetlen: az V. kerület a legdrágább, átlagosan kétmillió forintos négyzetméterárral, ami érvényes a XII. kerületre is. A legolcsóbb a XXIII. kerület 658 ezer forintos átlagos négyzetméterárral – ismertette.

Kapcsolódó írásaink