Gazdaság

Matolcsy György: A történelem tele van nem kívánt mellékhatásokkal

Az orosz fiskális és monetáris politika az ortodox felfogás modelljét jelenti 2015 óta – írta a novekedes.hu portálon megjelentetett cikkében Matolcsy György jegybankelnök a „Fresh sanctions may barely dent Fortress Russia” (A friss szankciók még csak meg sem sértik az orosz Erődöt) című cikkre reagálva. (Ruchir Sharma, FT, 2021. március 29.)

Matolcsy György: A történelem tele van nem kívánt mellékhatásokkal
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Bölcs és sikeres válasz volt ez a nyugati szankciókra. Az orosz modell működik, hiszen egy válságok által sújtott nemzet jogosan becsüli nagyra a stabilitást és az import helyettesítését célzó gazdaságpolitikát, amely új kis- és középvállalkozói szektort hozott létre, emelte ki a jegybankelnök.

„Felépítésének köszönhetően Oroszország profitálhat a világjárvány utáni világból, ahol a regionalizmus, a digitális átállás, a mesterséges intelligencia, a robotika és minden új technológia jelentős szerephez jut majd a gazdasági növekedés generálásában. Teljesen egyértelmű, hogy a nyugati szankciók felgyorsították az átmenetet az Atlantizmus korából Eurázsia korába. Történelmi értelemben mindez - nagy valószínűséggel - egy nem kívánt mellékhatása volt a Nyugat nagyszabású stratégiájának” - írta Matolcsy.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom