Gazdaság

Többféle támogatás közül választhatunk

A járványhelyzet javulása és az államilag támogatott otthonfelújítási kölcsön is növelheti majd a hitelfelvételi kedvet a szakértők szerint

Az év második hónapjában csaknem 69 milliárd forint értékben kötöttek új lakáshitel-szerződéseket az ügyfelek. A beoltottak arányának növekedését, valamint az óvatosság fokozatos csökkenését követően erősödés várható.

Többféle támogatás közül választhatunk
Sokan veszik igénybe a konstrukciót renováláshoz
Fotó: MH/Purger Tamás

Bár a koronavírus-járvány miatt továbbra is óvatosnak mondhatóak a lakáshitelesek, némi élénkülés látható a piacon, februárban ugyanis csökkent a visszaesés mértéke. Az év második hónapjában csaknem 69 milliárd forint értékben kötöttek új lakáshitel-szerződéseket az ügyfelek – válaszolták lapunk megkeresésére a Money.hu szakértői. Kifejtették, noha ez kilenc százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól, a hanyatlás jóval kisebb a januári, több mint húszszázalékos csökkenésnél.

A Money.hu szakértői szerint a járványhelyzet javulása és az államilag támogatott otthonfelújítási kölcsön is növelheti majd a hitelfelvételi kedvet. A lakossági hitelpiac remélt növekedésének egyik mozgatórugója a várható lakáspia­ci élénkülés lehet. Hozzátették, a beoltottak arányának növekedését, valamint az óvatosság fokozatos csökkenését követően erősödés várható. Ez részben köszönhető lesz a bérek várható növekedésének, az állami lakásprogram korábbi és új elemeinek, illetve az azokhoz tartozó kedvezményes konstrukcióknak, valamint az alacsony kamatkörnyezet miatt viszonylag olcsó piaci hiteleknek.

Kérdésünkre elmondták még, az állami lakásprogram eddigi és idén bevezetett új elemei mind szerepet játszanak abban, hogy élénkítik a hitelfelvételi kedvet. Az új elemek között megemlítendő a kedvezményes lakásépítési áfa, az otthonfelújítási program, a csokos lakások illetékmentessége is. Fontos a lakásvásárlás előtt alaposan tájékozódni az állami támogatások különböző elemeiről – mint például a csok, falusi csok, babaváró hitel – és arról, hogy ki melyikre lehet jogosult.

Sokféle állami támogatás létezik most párhuzamosan, akár többfélét is igénybe lehet venni egyszerre – mutattak rá a szakértők. A vissza nem térítendő támogatások konkrét anyagi segítséget jelentenek, a kamattámogatott hitelek pedig egy alacsony kamatú, fix törlesztőrészletű alternatívát, ezáltal tervezhető havi költséget jelentenek az érintettek számára. Ismert, a jelenlegi állami támogatások legtöbbje a lakásvásárlást, a saját otthon megteremtését ösztönzi.

Kivétel az otthonfelújítási támogatás, amely a már meglévő ingatlanon történő felújítást, korszerűsítést hivatott támogatni, és a hozzá kapcsolódó felújítási hitel is erre a célra igényelhető. A szakértők hozzátették, a falusi csok esetében részben mindkét fenti cél meg tud valósulni, a megvásárlást és a felújítást egyaránt támogatja a program. A szakértők kiemelték: a babaváró hitel ilyen szempontból kivétel, mivel egy szabad felhasználású kölcsönről van szó, amely – bizonyos keretek között – tetszőleges célra fordítható. Így mindenki a saját élethelyzete alapján tud választani az állami támogatások közül.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom