Gazdaság

Támogatások aktivizálta évkezdet az ingatlanpiacon

Kiugró keresletnövekedés volt tapasztalható a fővárost és vonzáskörzetét magában foglaló budapesti régióban

Minden nagyváros agglomeráció­jának ingatlanai iránt nőtt a kereslet az első negyedévben az előző év azonos időszakához hasonlítva, ugyanez igaz a főváros külső kerületeire is – válaszolták lapunk megkeresésre az OTP Ingatlanpont szakértői. A csok, falusi csok és a babaváró konstrukciók továbbra is a legkeresettebb termékek, sokan az előbbi bővítésére vártak, ezért halasztották idénre a vásárlást.

Támogatások aktivizálta évkezdet az ingatlanpiacon
A szintén népszerű otthonfelújítási hitelt nagyrészt családi házra veszik fel, elsősorban az agglomerációban és vidéken igénylik
Fotó: MH/Purger Tamás

Noha az első negyedév ingatlan-­adásvételein alapuló piaci (NAV, KSH) adatok még nem állnak rendelkezésünkre, hálózatunk tapasztalatai alapján elmondható, hogy az év első három hónapjában jelentősen élénkült az ingatlanpiac – válaszolták lapunk megkeresésre az OTP Ingatlanpont szakértői. Kifejtették, országos számokat tekintve 2021. január–március időszakban az ingatlantranzakciók száma az előző év hasonló időszakához képest egyharmadával, és jutalékbevétel terén is jelentősen, nagyjából másfélszeresére nőtt.

A piaci élénkülésnek köszönhetően a hálózat kínálata helyenként már nehezen tart lépést a kereslettel. Kiugróan nagy tranzakciószám-növekedés volt tapasztalható a fővárost és vonzáskörzetét magában foglaló budapesti régióban, ahol a tavalyi első negyedévhez képest 55 százalékkal nőtt az adásvételek száma, és nyolcvan százalékot meghaladó mértékben a jutalékbevétel, azaz mind darabszámot, mind ingatlanértéket nézve is piacbővülés látható.

A vidéki településeken ettől némiképp elmarad, de még így is számottevő az adásvételek számának gyarapodása az OTP Ingatlanpontnál – 30–40 százalék közötti, térségtől függően. Általános tendencia, hogy minden nagyváros agglomerációjának ingatlanai iránt nőtt a kereslet, illetve a főváros külső kerületeiben is – mutat rá a szakértői válasz.

A 2020-as év végén a piacot jellemző kivárást követő látványos forgalom- és keresletbővülés elsősorban az otthonteremtési támogatások 2021. január 1-jét követő megjelenésével függ össze. A csok, falusi csok és a babaváró konstrukciók továbbra is a legkeresettebb termékek.

Az árérzékeny fiatal házasok, családos ingatlankeresők számára a támogatásokkal elérhetővé váltak az alacsonyabb ingatlanárakkal jellemezhető települések családi házai. Emiatt a kistelepülések is egyre keresettebbek, főként a nagyobb városok agglomerációjában. Általánosságban a lakáscélra felvett hitelekről elmondható, hogy fele-fele arányban igénylik az ügyfelek családi házra és lakásra. Ezzel szemben az otthonfelújítási hitelt nagyrészt családi házra veszik fel. Emiatt érthetően az otthonfelújítási hitelt elsősorban az agglomerációban és vidéken igénylik, ahol több a családi ház. 

Kapcsolódó írásaink