Gazdaság

Tizenhétmilliárd eurót hívnánk le az alapból

Gazdaságfejlesztési program

A 750 milliárd eurós európai uniós helyreállítási alapból Magyarország a tervek szerint 16–17 milliárd eurót kíván lehívni – mondta Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára a XI. Szolár Konferencián.

Az online eseményen a körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár hozzátette, ezek a források egyebek mellett a háztartási napelemek és energiatakarékos fűtési rendszerek támogatását szolgálják. Ezért nyáron ki fognak írni egy nagy volumenű pályázatot, amelynek kerete várhatóan a százmilliárd forintot is meghaladja. A pályázattal komplex energetikai megoldások kialakítását ösztönzik, ugyanis tetőszerkezetre helyezett, a saját fogyasztás kiváltását célzó napelemes rendszereket, emellett pedig energiatakarékos, korszerű, elektromos fűtési rendszereket kívánnak támogatni.

Steiner Attila közölte, a kormány számára kiemelt feladat, hogy a magyarországi napelemek kapacitása 2030-ra érje el a 6000 megawattot, valamint az elektromos közlekedés erősítése, utóbbi miatt pedig továbbra is támogatják majd az elektromos autók beszerzését. Kormányzati forrásból 36 milliárd forintot különítenek el az elektromos buszok széles körben való elterjesztésére a következő években.

Kapcsolódó írásaink