Gazdaság

Palkovics: A kormány elkötelezett az egyetemközpontú innovációs rendszer mellett

A versenyképesség növelése és Magyarország fenntartható gazdasági fejlődése érdekében a kormány elkötelezett az egyetemközpontú innovációs rendszer kialakítása mellett - mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az EUniWell online konferencia megnyitóján csütörtökön.

Palkovics: A kormány elkötelezett az egyetemközpontú innovációs rendszer mellett
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A rendezvényen olyan kutatásokat és innovatív oktatási projekteket mutattak be, amelyek az Európai Jóléti Egyetem (European University for Well-being) kezdeményezésen belül indultak el, a Semmelweis Egyetem (SE) munkatársainak közreműködésével.

A kezdeményezésben hét rangos európai felsőoktatási intézmény - az SE mellett a Birminghami, a Firenzei, a Kölni, a Leideni, a Linnaeus és a Nantes-i Egyetem - vesz részt, célja az európai polgárok életminőségének javítása.

„Hiszek abban, hogy a diákok és egyetemi munkatársak komolyan profitálni fognak ebből az értékes együttműködésből” - fogalmazott Palkovics László.

Angol nyelvű beszédében a miniszter hangsúlyozta: a magyar felsőoktatási intézmények kiemelkedő számban vesznek részt az Európai Egyetemek kezdeményezés részeként formálódó hálózatok kialakításában. A 41 új hálózatban 11 magyar felsőoktatási intézmény szerepel, ez különösen regionális összehasonlításban kimagasló.

Az uniós programban 10, állami és vagyonkezelői alapítványok által fenntartott magyar egyetem 4,3 milliárd forint támogatást nyert a következő hároméves periódusra. Az összeget az Innovációs és Technológiai Minisztérium további 826 millió forinttal egészíti ki - közölte Palkovics László.

Kitért arra is: az Erasmus+ az egyik legsikeresebb kezdeményezése az Európai Uniónak. A magyar kormány üdvözli, hogy a program költségvetése majdnem megkétszereződött a 2014-2020 közötti időszakhoz képest, nagy lehetőségek nyílhatnak meg ezzel - jegyezte meg.

Kapcsolódó írásaink