Gazdaság

„Nem lehetnek első- és másodrendű fogyasztók az EU-ban!”

Az Európai Parlamentben (EP) szerdán mutatták be az azonos márkanevet viselő élelmiszeripari termékek eltérő összetételére vonatkozó uniós tesztsorozat eredményeit. Az Európai Bizottság közös kutatóközpontja által készített felmérés azt mutatja, hogy az összehasonlított termékek felének jelentősen eltérő volt az összetétele, noha a csomagolás azonos képet mutatott. Tóth Edina fideszes EP-képviselő szerint az Unió közös piacán nem érvényesülhet kettős mérce. „Ennek érdekében meg kell erősíteni a fogyasztóvédelmi hatóságok szerepét, és biztosítani kell számukra azokat az eszközöket, amelyekkel véget vethetnek ennek a gyakorlatnak!”- hangsúlyozta a képviselő.

„Nem lehetnek első- és másodrendű fogyasztók az EU-ban!”
Tóth Edina: Az Unió közös piacán nem érvényesülhet kettős mérce
Fotó: Európai Parlament

Tóth Edina szerint a mostani vizsgálati eredmények is vegyes képet mutatnak: "Örömmel látom, hogy nem találtak arra utaló bizonyítékot, hogy kelet-nyugati megosztottság alakult volna ki a márkás élelmiszeripari termékek összetétele tekintetében, viszont aggodalommal tölt el, hogy a vizsgált azonos márkájú termékek fele eltérő összetételű.

A kettős mércének lehetnek objektív feltételei - eltérő alapanyag-használat, étkezési szokások, ízlésbeli különbségek -, ha azonban az azonos márkájú élelmiszerek közötti különbséget bizonyítottan a rosszabb minőségű alapanyag okozza, az a fogyasztói bizalom elvesztéséhez vezet - hangsúlyozta Tóth Edina.

"Ez nemcsak élelmiszerekre, hanem például - ahogy a korábbi NÉBIH vizsgálatok is igazolták Magyarországon -a tisztítószerekre is igaz volt. Ezzel mintha a kelet-európai fogyasztókat másodrendű fogyasztóknak tekintenék" - tette hozzá a politikus.

Tóth Edina megjegyezte: a fogyasztói kosár tartalma nagymértékben a fogyasztói szokásoktól függ. Alapvető élelmiszerek esetén a kedvenceink a tejtermékek, gabonakészítmények, amelyek előállíthatók hazai alapanyagokból is.

„Előnyös lenne, hogy a fogyasztók a hazai összeállítású élelmiszereket válasszák, hiszen összetételükben és minőségükben nagymértékben ezek igazodnak leginkább a hazai fogyasztói szokásokhoz" - hangsúlyozta az EP-képviselő.

Kapcsolódó írásaink

Erősebb szabályok védik a fogyasztókat

ĀA hagyományos árubemutatós visszaéléseket szigorú törvénymódosítással sikerült szinte teljesen felszámolni – mondta lapunknak Keszthelyi Nikoletta helyettes államtitkár