Gazdaság

Még erősen érezni a járvány hatását

A legnagyobb mértékben a közepes súlyú villamos berendezések gyártása nőtt a Központi Statisztikai Hivatal szerint

Míg az autó- és élelmiszergyártás nem a legjobban teljesít, a feldolgozóipar jó adatokat mutat, emellett az akkumulátor- és villamosmotor-gyártás is jelentősen felfutott.

Még erősen érezni a járvány hatását
Az akkumulátorgyártás kiemelkedően teljesített
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Az ipari termelés volumene februárban 1,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit a januári 6,7 százalékos visszaesés után. Munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 3,9 százalékkal nőtt a termelés. Az előző hónaphoz képest 4,8 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás, a tavaly áprilisi mélyponthoz képest 67 százalékkal emelkedett, és a járvány előtti csúcsot is meghaladta – erősítette meg tegnap második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az év első két hónapjában 2,3 százalékkal csökkent az ipari termelés a múlt év azonos időszakához mérve, az export 1,5 százalékkal, a belföldi értékesítés 0,6 százalékkal esett vissza.

Az iparon belül 95 százalékos súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 1,7 százalékkal nőtt tavaly februárhoz viszonyítva. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz- és gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 7,7 százalékkal emelkedett, nagyrészt az előző évinél hidegebb idő hatására, mivel a februári átlagos középhőmérséklet 2,8 Celsius-fokkal alacsonyabb volt a tavalyinál. A járműgyártás 6,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A közúti gépjárművek gyártásának volumene 6,8 százalékkal, a közúti járműalkatrészek gyártásáé 6,4 százalékkal csökkent.

A számítógépek, elektronikai, optikai termékek gyártása 9,8 százalékkal nőtt, ezen belül az elektronikai alkatrészek, áramköri kártyák gyártása 7,3 százalékkal, az elektronikus fogyasztási cikkek gyártása 18,6 százalékkal múlta felül a tavaly februárit. A legnagyobb mértékben, 35,7 százalékkal a közepes súlyú villamos berendezések gyártása emelkedett, nagyrészt a villamosmotor-, áramfejlesztő-, valamint az akkumulátorgyártás felfutásának köszönhetően – jelezte a KSH. Az ágazat belföldi eladásai a januári 6,2 százalék után februárban négy százalékkal estek vissza, az export 2,4 százalékkal nőtt. A vegyipar termelése 7,4 százalékkal nőtt, de a gyógyszergyártás – háromhavi növekedés után – februárban ismét csökkent 2,1 százalékkal.

Kapcsolódó írásaink

Ismét nőtt az ipari termelés

ĀA kormány a járvány harmadik hullámában is fontosnak tartja a vállalkozások megerősítését, így a bértámogatások mellett a beruházások ösztönzésével is segíti őket