Gazdaság

„A vidék hazánk erőtartaléka”

Olyan, a kistelepülések megmaradása szempontjából fontos szerepet betöltő, gyakran családi tulajdonú vállalkozásokat támogatnak, amelyek munkát és megélhetést nyújtanak

Idén tavasszal indul a Magyar falu vállalkozás-újraindítási program, amelynek  célja a beruházások ösztönzése. Az első körben 25 milliárd forint áll majd rendelkezésére a tíznél kevesebb embert foglalkoztató cégeknek. A támogatás sok mindenre fordítható, gépekre, műhelyekre, információstechnoló­gia-fejlesztésekre és képzésekre is – nyilatkozta lapunknak György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstraté­giáért és -szabályozásért felelős államtitkára.

– Mely vállalkozások pályázhatnak, és milyen kritériumoknak kell megfelelniük?

– A Magyar falu vállalkozás-újraindítási program attól egyedi, hogy a legkisebb hazai településeken működő vállalkozások pályázhatnak rá, közülük is kifejezetten a legkisebb méretűek, kis összegű fejlesztéseik megvalósítására. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy a pályázat célcsoportját az ötezer fő alatti településeken vagy szabad vállalkozási zónákban működő mikrovállalkozások képezik.

Olyan, a vidéki települések megmaradása szempontjából fontos szerepet betöltő – gyakran családi tulajdonban lévő – vállalkozásokat támogatunk, amelyek munkát és megélhetést nyújtanak a magyar családoknak. A vissza nem térítendő támogatás mértéke 2–10 millió forint között alakul, hetvenszázalékos támogatási intenzitás mellett. Az elmúlt években több ezer vállalkozóval találkoztunk a kamarával közös programjainkon, és azt láttuk, hogy a mikrovállalkozások méretükből és szükségleteikből adódóan viszonylag kisebb fejlesztésekben, beruházásokban gondolkodnak.

A 2–10 millió forint éppen ezek megvalósításához nyújt segítséget és teszi lehetővé a szintlépést számukra. A támogatási intenzitás pedig azt jelenti, hogy minden száz forint beruházásból hetven forintot átvállal az állam. Úgy gondolom, fontos szemléletformáló hatása van annak, hogy egy jelképes önrészt a vállalkozóknak is biztosítaniuk kell. A pályázat a tavasz folyamán kerül kiírásra, a részletek a Palyazat.gov.hu oldalon lesznek olvashatóak.

– Mire használhatják fel az elnyert támogatást?

– A támogatható tevékenységek körével kapcsolatban is kikértük az érintett vállalkozások véleményét, és arra alapozva alakítottuk ki. A támogatás új eszközök, gépek beszerzésére, ingatlanberuházás megvalósítására, például üzletek vagy műhelyek építésére, bővítésére, korszerűsítésére és átalakítására, a munkavégzéshez szükséges feltételek megteremtésére fordítható. A pályázat keretében továbbá támogatjuk a gyártási licenc és know-how, valamint immateriális javak beszerzését, az információstechnológia-fejlesztést.

Hiszünk abban, hogy a magyar vállalkozások megerősödésének záloga a tanulás, a pályázók ezért elszámolhatják a munkavállalók magasabb minőségű munkavégzését elősegítő képzés költségét is. Emellett a mikrovállalkozások szükségleteire tekintettel a pályázatban részlegesen elszámolható bérköltség, sőt a projekt-előkészítés és a projektmenedzsment is, hiszen a nagyvállalatokkal ellentétben a kkv-k jellemzően nem rendelkeznek önálló pénzügyi részleggel vagy pályázatírói csapattal, akik ezt házon belül elvégezhetnék.

– Mennyien éltek eddig a falusi családi otthonteremtési kedvezménnyel?

– A már a harmadik évében járó Magyar Falu Program célja, hogy minden falusi ember életminősége javuljon, mert hiszünk abban, hogy a vidék Magyarország erőtartaléka. A program egyik pillére a falusi csok, amellyel már csaknem 18 ezer család élt, több mint 95 milliárd forint értékben. Úgy gondolom, ez igazolja azt, hogy az élet nem Budapest határában ér véget, hanem ott kezdődik igazán!

– A harmadik hullám alatt hogyan működnek a bértámogatások, mennyien vették igénybe ezeket?

– A magyarok munkából akarnak megélni, jól mutatja ezt, hogy a tavalyi visszaesést követően ismét 4,5 millióan dolgoznak Magyar­országon. A kormány egyik legfontosabb feladata a járványügyi készültségben is a munkahelyek megőrzése, ezért a járvány harmadik hullámában is kiemelten fontosnak tartjuk, hogy bér- és beruházásösztönző támogatásokkal erősítsük meg a vállalkozásokat, és védjük a munkahelyeket.

Az ágazati bértámogatást eddig több mint 155 ezer munkavállaló után igényeltek, a megítélt támogatások 99 százaléka – mintegy 62 milliárd forint – már meg is érkezett a vállalkozások számláira, és ezt a segítséget az áprilisi bérekhez is biztosítja a kormány.

Kapcsolódó írásaink