Gazdaság

Sikeres konstrukciónak bizonyult a Széchenyi Turisztikai Kártya

Kedvezményes feltételek mellett eddig több mint tízmilliárd forint támogatáshoz jutottak hozzá a nehéz időszak átvészelésére a bajba jutott vállalkozások

A Széchenyi Turisztikai Kártya bevezetése óta eltelt fél évben, március végéig több mint 55 mil-liárd forint szabadon felhasználható forrást igényelt a Széchenyi Kártya Programban összesen 1550 vállalkozó – derül ki a Magyar Turisztikai Ügynökség tegnapi sajtóközleményéből.

Sikeres konstrukciónak bizonyult a Széchenyi Turisztikai Kártya
Az innovatív támogatás a belföldi turizmus újraéledését is segítheti
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Elsősorban vendéglátóhelyeket és szálláshelyeket üzemeltető kis- és középvállalkozások, illetve utazásszervezők élhetnek ezzel a lehetőséggel, amely nemcsak a talpon maradásukat, hanem az újraindulásukat is segítheti.

Tavaly szeptember óta a koronavírus-járvány által leginkább sújtott turisztikai ágazat szereplőit a nehéz időszak átvészelésében a Széchenyi Turisztikai Kártya segíti, amely az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Magyar Turisztikai Ügynökség és a KAVOSZ Zrt. közös törekvéseinek köszönhetően jött létre. A konstrukció előnyös lehetőséget biztosít a turisztikai vállalkozások számára a járvány hatásainak mérséklésére. A kedvezményes feltételrendszerű folyószámlahitel kiemelt állami kamat- és kezességidíj-támogatással, illetve költségtámogatással vehető igénybe.

A Széchenyi Kártya Programot koordináló KAVOSZ Zrt. adatai szerint március 31-ig összesen több mint 55 milliárd forint összegű hitelkérelmet adott be 1550 vállalkozás, amelyek 66 százaléka vidéki, 34 százalékuk budapesti székhellyel rendelkezik. A teljes összeg negyven százalékát a vendéglátás, 19 százalékát pedig a szállodai szolgáltatás igényelte. Szintén kiemelkedő még az utazásszervezők részesedése tizenhárom százalékkal, őket a szárazföldi személyszállítás követi a sorban hét százalékos, illetve a konferencia- és kereskedelmibemutató-szervezés négy százalékos aránnyal. Az átlagosan igényelt hitelösszeg 35,7 millió forint. Március végéig 55 milliárd forintra érkezett igény a vállalkozásoktól a rendelkezésre álló százmilliárd forintos keretből.

A Széchenyi Turisztikai Kártyával a vállalkozások legfeljebb hároméves futamidejű, szabad felhasználású, akár bérre, működési költségekre, egyéb kiadások finanszírozására is fordítható folyószámlahitelt igényelhetnek 250 millió forint maximális összegig. A hitelt, ami december 31-ig igényelhető, azok a cégek kérhetik, amelyek meghatározott ideje végzik ezt a tevékenységet, és ebből származott a bevételük harminc százaléka.

Kapcsolódó írásaink