Gazdaság

Online konferencián mutatja be az MNB Zöld Ajánlását

Az MNB online zöld konferenciát rendez április 21-én. A rendezvényen az előadások és beszélgetések központjában a jegybank új, pénzügyi intézményeknek szóló Zöld Ajánlása áll.
 

Online konferencián mutatja be az MNB Zöld Ajánlását
Az MNB online zöld konferenciát rendez
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) idén április 21-én az új, végleges Zöld Ajánlásának bemutatására zöld konferenciát rendez, tudatta a jegybank lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A dokumentum elvárásokat fogalmaz meg az éghajlatváltozással kapcsolatos és a környezeti kockázatok kezelését illetően, valamint a hitelintézetek üzleti tevékenységében a környezeti fenntarthatósági szempontok érvényesítésével kapcsolatban. Célja a figyelemfelhívás, a szemléletformálás, a bankszektor tudatosságának és felkészültségének javítása e kockázatok és megatrendek, valamint új szabályozási feladatok kapcsán.

Az MNB tavaly decemberben jelentette meg az ajánlástervezetét honlapján, melyről 60 napos társadalmi konzultációt is indított. Több civil szervezettől is értékes meglátások érkeztek. Az egyik legsokrétűbb visszajelzést a Greenpeace Magyarország nyújtotta, mely szervezet ügyvezetője az MNB alelnöke mellett szintén előad a rendezvényen.

A bevezető előadások kérdései, felvetései alapján kereskedelmi bankok felsővezetőinek részvételével, panelbeszélgetés keretében közvetett módon megvalósulhat a civil és pénzügyi szféra véleményütköztetése is.

A magyar nyelvű esemény a COVID-19 járvány miatt online kerül megrendezésre. A részletes program itt érhető el, külön regisztráció nem szükséges.

Mint emlékezetes a jegybank 2019-ben hirdette meg Zöld Programját a klímaváltozáshoz és más környezeti problémákhoz kapcsolódó kockázatok csökkentése, a hazai zöld gazdaság finanszírozásának bővítése érdekében. 
 

Kapcsolódó írásaink