Gazdaság

Matolcsy: Új gazdasági korszakba léptünk

Minden bizonnyal igaz, hogy a fejlett világ a nulla, de még inkább a negatív infláció korszakába lépett be - szögezte le a novekedes.hu portálon megjelentetett cikkében Matolcsy György. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetője szerint ugyanakkor a feltörekvő gazdaságokban ugyanakkor az infláció pozitív tartományban marad. A jegybankelnök cikkében az „Era of low inflation could last for 50 years" (Az alacsony infláció által meghatározott korszak 50 évig tarthat) című írásra reagált.  (Meghnad Desai, OMFIF Bulletin, 2021 Tél )

Számítógéppel a pénz már egy kattintással létrehozható a világ központi bankjaiban (Fed, ECB, BoJ, BoE), ám a többi jegybanknak sokkal óvatosabban kell eljárnia a pozitív inflációs szint és az államadósságuk miatt, mutat rá Matolcsy.

„A fejlett világban új adók nélkül is fenntartható egy nagy méretű jóléti állam, de a feltörekvő gazdaságokban - a saját versenyképességüket övező aggodalmak miatt - nem szabad azt létrehozni. Két teljesen eltérő világ jelenik meg előttünk: egyrészről Kína és az összes fejlődő gazdaság nehezebb döntési helyzetekkel, másrészről pedig a nyugati fejlett világ új, könnyen elérhető gyümölcsökkel. Ötven év elegendő lesz ahhoz, hogy felzárkózzunk a fejlett világhoz” - szögezte le a jegybankelnök.

Kapcsolódó írásaink