Gazdaság

Kiváló lehetőség előtt a hazai turizmus

A jelenlegi helyzetben minden ötödik utazni vágyó magyar szívesen menne Budapestre kikapcsolódni, amennyiben megfelelő rendezvények és kulturális programok lesznek

Eddig még sosem látott népszerűségnek örvend a Balaton, és hatalmas lehetőséget kaphat Budapest is idén nyáron.

Kiváló lehetőség előtt a hazai turizmus
Idén is népszerű lesz a Balaton
Fotó: MH/Purger Tamás

A magyarok 71,7 százaléka tervez utazást idén, háromból két ember pedig mindenképp belföldön szeretne kikapcsolódni – írja friss felmérésében az EverGuest turisztikai tanácsadó cég és a Tárki. A kutatásban olyanokat kérdeztek meg, akik az elmúlt két évben részt vettek legalább egyszer többnapos belföldi vagy külföldi turisztikai célú utazáson. A felmérés eredménye szerint a koronavírus-járvány visszaszorulása esetén a válaszadók mintegy 10,7 százaléka külföldre, 40,2 százaléka belföldre, 20,8 százaléka pedig külföldre és belföldre egyaránt utazna nyaralási célból úgy, hogy legalább egy éjszakát távol tölt az otthonától. Ezzel szemben 18,4 százalék határozottan nem szeretne utazni, 9,8 százalék bizonytalan a kérdésben.

A Balaton igen népszerűnek bizonyulhat idén is, ugyanis a válaszadók 67,1 százaléka kifejezetten csak a magyar tengerhez és környékére szeretne utazni. Ugyanakkor a kutatás szerint a jelenlegi helyzetben majdnem minden ötödik magyar utazó szívesen menne Budapestre kikapcsolódni.

Akár több mint egymillió magyar belföldi vendégre is számíthat idén Budapest, ehhez viszont a szakmai és állami szervezetek megfelelő együttműködése szükséges – magyarázta a közleményben Belán Miklós, az EverGuest ügyvezető igazgatója. A szakember szerint a járvány miatti, hosszan tartó korlátozások végleges bezárásra kényszerítettek több budapesti szállodát és éttermet is, ami a kínálat és az érdeklődés csökkenését eredményezi.

Budapesten a belföldi vendégkör a korábbi forgalmat ugyan nem pótolhatja, de megfelelő intézkedések bevezetésével elengedő lehet ahhoz, hogy újraindulhasson a fővárosi turizmus és a rá épülő szolgáltató- és vendéglátó szektor – fejtette ki. A turisztikai tanácsadó ügyvezető igazgatója szerint összességében a belföldi turizmus előtt kiváló lehetőség állhat, mert még sokan lesznek, akik idén inkább itthon maradnának, de már érkezhetnek védettséggel rendelkező külföldi vendégek is. A bezártság után várhatóan óriási lesz az utazási kedv, a magyarok pedig hajlandók lesznek többet költeni a belföldi utazásuk során.

Kapcsolódó írásaink