Gazdaság

Változtak a baromfiáruk behozatalának szabályai

Bizottsági rendelet

Megjelent az Európai Bizottság 2021/568 végrehajtási rendelete a 798/2008/EK rendelet I. mellékletének az egyes baromfiáruk unióba történő behozatala és unión keresztül történő átszállítása céljából engedélyezett harmadik országok, területek, övezetek és területi egységek jegyzékében az Egyesült Királyságra vonatkozó bejegyzés tekintetében a magas patogenitású vírustörzsek okozta madárinfluenza megjelenése nyomán szükségessé vált módosításáról.

A bizottsági rendelet megállapítja, hogy azokat a követelményeket, amelyeket a baromfi, a keltetőtojás, a naposcsibe, a specifikus kórokozóktól mentes tojás – beleértve a lapos mellű futómadarat és a vadon élő szárnyas vadat is – húsa, darált húsa és csontokról géppel leválasztott húsa, valamint a tojás és a tojástermékek unióba történő behozatalával és az unió területén való átszállításával összefüggésben – az átszállítás ideje alatti tárolást is ideértve – az állategészségügyi bizonyítványok tekintetében alkalmazni kell.

Kapcsolódó írásaink

Elegendő tojás van húsvétra

ĀAz egy főre jutó éves tojásfogyasztás 243 darab, ennek mintegy négyötöde hazai termék, az évi 2,3 milliárd tojásból 1,8 milliárd itthoni termelőktől származik