Gazdaság

Csaknem háromszáz szervezet vesz részt az ország megtisztításában

Folytatódik a klíma- és természetvédelmi akcióterv végrehajtása, csak így lehet megóvni a világ értékeit a későbbi nemzedékek számára – hangsúlyozta Schanda Tamás

Összesen mintegy 2,4 milliárd forint támogatással teheti tisztábbá az ország egy-egy szegletét, előzheti meg a további illegális hulladéklerakást a Tisztítsuk meg az országot! pályázat eddigi 285 nyertese. A HulladékRadar mobilalkalmazás használatával bárki könnyen hozzájárulhat a szeméthegyek felszámolásához.

Csaknem háromszáz szervezet vesz részt az ország megtisztításában
Mobiltelefonos alkalmazás segítségével is bejelenthetők hulladéklerakatok
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az elmúlt több mint egy évben mindent megtett a kormány az életek és az egészség védelme érdekében, miközben a bajba jutott vállalkozásokat is segítette. Ezek az intézkedések egyetlen perc halasztást sem tűrtek, ugyanakkor a koronavírustól függetlenül, kiemelt ügyekben is, mint amilyen például a környezet védelme, töretlen lendülettel haladt előre hazánk – jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese tegnapi sajtóközleményében.

Arra is felhívta a figyelmet, a járványhelyzet ellenére folytatódott a klíma- és természetvédelmi akcióterv végrehajtása, hiszen csak így lehet megóvni a teremtett világ értékeit a gyermekek és a későbbi nemzedékek számára.

Az akciótervi intézkedések részeként a kormány fokozott figyelmet fordít az illegális szemétlerakók felszámolására. Többek között ezért is lett kiírva a Tisztítsuk meg az országot! pályázat, amelynek keretében olyan cégek, egyházi vagy civil szervezetek és önkormányzatok pályázhattak támogatásra, amelyek megtisztítanak egy-egy területet a hulladékoktól, vagy a további illegális szemetelés megakadályozására alkalmas rendszert építenek ki.

A támogatói döntések alapján mostanáig 81 pályázó több mint 380 millió forinthoz jutott hozzá, másik 204 nyertes esetében pedig hamarosan megkezdődik a további kétmilliárd forint folyósítása – számolt be a fejleményekről Schanda Tamás. Miközben rengeteg ember és a kormány is a tiszta Magyarországért dolgozik, Karácsony Gergely főpolgármester leszerelteti a budapesti utcai szemetesek mintegy negyedét – vetette közbe.

A miniszterhelyettes egyúttal felhívta a figyelmet a HulladékRadar applikációra is. Azoknak javasolja leginkább, akiket felháborít a környezetszennyezés, a települések, utcák, erdők elcsúfítása, tönkretétele. Kis erőfeszítéssel hatalmas segítség lehet ez az illetékes szervezeteknek, hogy mielőbb felszámolhassák az illegális lerakókat. 

Kapcsolódó írásaink