Gazdaság

Az üzemanyagárak mozgatták az inflációt

Jelentősen drágult idén a kőolaj, ugyanakkor a tavalyi bázist az energiahordozó alacsony ára határozta meg

Az előző hónaphoz képest az infláció 0,6 százalékponttal 3,7 százalékra emelkedett, míg a maginfláció 0,2 százalékponttal 3,9 százalékra csökkent.

Az infláció emelkedését döntően az üzemanyagok árának növekedése okozta – így értékelte a tegnap megjelent inflációs adatokat a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A jegybank által számított és a tartósabb inflációs tendenciákat megragadni hivatott mutatók is többnyire mérséklődtek az előző hónaphoz képest. Az indirekt adóktól szűrt maginfláció 0,3 százalékponttal 3,1 százalékosra, a keresletérzékeny termékek inflációja 0,2 százalékponttal 3,2 százalékkal csökkent, míg a ritkán változó árú termékek inflációja változatlanul 3,8 százalékon maradt.

Az üzemanyagárak a kőolaj világpiaci árának emelkedésével párhuzamosan nőttek, éves inflációjuknak két számjegyű emelkedésében pedig a tavalyi árcsökkenés bázishatása is jelentős szerepet játszott. Az üzemanyagok 0,8 százalékponttal járultak hozzá az infláció emelkedéséhez.

A piaci szolgáltatások árai az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal nőttek. Az élelmiszerek inflációja tovább mérséklődött, a feldolgozatlan élelmiszerek árindexének mérséklődéséhez döntően a burgonya, illetve a friss zöldségek, gyümölcsök járultak hozzá, míg a feldolgozott élelmiszerek köré-ben a feldolgozott hústermékek és a tejtermékek visszafogottabb árváltozása magyarázza az infláció csökkenését.

Kapcsolódó írásaink