Gazdaság

A tavalyi felvásárlási láz magas bázishatást jelent a kiskereskedelemben

Mérséklődött az üzleti forgalom

A kiskereskedelem lejtmenetben van, és a márciusi járványügyi korlátozásokat is figyelembe véve várhatóan negatívan járul hozzá a GDP első negyedévi alakulásához – kommentálták az MTI-nek a nyilatkozó elemzők a KSH februári adatait.

A Központi Statisztikai Hivatal tegnapi jelentése alapján februárban a nyers adatok szerint 5,6 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 5,9 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom. Januárhoz viszonyítva 1,2 százalékkal mérséklődött a kiskereskedelem forgalmának szezonális és naptárhatástól megtisztított volumene.

A változás mögött ugyanakkor csak részben jelentkezik a bázishatás, mivel az előző hónaphoz képest is csökkent az üzletek forgalma annak ellenére, hogy februárban még nem lépett életbe a szigorúbb járványügyi szabályozás – írta Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője kommentárjában. Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője is kedvezőtlennek tartja a kiskereskedelmi adatot. Elmondása szerint ahhoz, hogy a fogyasztás ismét növekedjen, fel kell oldani a korlátozásokat, és javulására van szükség.

Kapcsolódó írásaink

Biztató évkezdet az iparban

ĀHétindító. Az autógyártás fellendülése kedvezően befolyásolhatja a teljes ágazat termelékenységi mutatóját