Gazdaság

Matolcsy: A törékenység az élet eszenciája

Egyszerűen nem igaz, hogy megszüntethető a világgazdaság törékenysége azzal, ha leállítjuk az „agresszív monetáris politikát és a magánszektor adósságállományának felhalmozódását" - írta Matolcsy György jegybankelnök a novekedes.hu portálon megjelent írásában, amelyben az „Economies can survive a stock market crash" (A gazdaságok túlélhetnek egy tőzsdei összeomlást) című cikkre reagált (Martin Wolf, FT, 2021. március 17.)

Matolcsy: A törékenység az élet eszenciája
Matolcsy György
Fotó: MH

A világgazdaság a 70-es években kezdődő tartós információs technológiai forradalomnak köszönhetően egy egységes, élő szervezetté vált, emlékeztet a Magyar Nemzeti Bank elnöke cikkében, hozzátéve, hogy a jelenleg is tomboló világjárvány újra megerősítette a természet törvényét: „Minél fejlettebb valami, annál törékenyebb".

"Át kellene formálnunk a gazdasági növekedést annak érdekében, hogy javítsuk a világgazdaság fenntarthatósági szintjét. Okos, új, igazságos és globálisan elérhető fenntartható technológiákra van szükség ahhoz, hogy hosszú távon fenntarthatóvá tegyük a gazdaságot és az emberiséget. Környezetbarátabb és fenntarthatóbb beruházásokra van szükség mind a kormányok, mind pedig az üzleti vállalkozások részéről, ami azt jelenti, hogy több fiskális élénkítésre, enyhébb monetáris kondíciókra, valamint a magánszektor nagyobb adósságvállalására van szükség" - mutatott rá Matolcsy.

Kapcsolódó írásaink

Meghalt Fülöp herceg

ĀII. Erzsébet királynő „ereje és támasza” 99 éves korában hunyt el - Áder János részvéttáviratot küldött