Gazdaság

Ismét nőtt az ipari termelés

A kormány a járvány harmadik hullámában is fontosnak tartja a vállalkozások megerősítését, így a bértámogatások mellett a beruházások ösztönzésével is segíti őket

Az ipari termelés februárban 1,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit a januári 6,7 százalékos visszaesés után. Munkanaphatástól megtisztítva 3,9 százalékkal nőtt a termelés. A gazdaság-újraindítási akcióterv intézkedéseinek köszönhetően az ipari termelés már februárban növekedésnek indult.

Ismét nőtt  az ipari  termelés
Az elektronikai termékek gyártása sem torpant meg
Fotó: MH

Idén februárban a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján az ipari kibocsátás 3,9 százalékkal emelkedett – kommentálta a legfrissebb statisztikai adatokat György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkára. A gazdaság-újraindítási akcióterv intézkedéseinek köszönhetően az ipari termelés már februárban növekedésnek indult – tette hozzá.

A tárca tegnapi közleményében az államtitkár kiemelte, hogy a kormány a járvány harmadik hullámában is kiemelten fontosnak tartja a vállalkozások megerősítését, bértámogatásokkal és a beruházások ösztönzésével segíti őket, így például egy új programban a falun működő kis cégek 25 milliárd forintra pályázhatnak majd, ami megkönnyíti számukra a járvány okozta válság utáni újraindulást – mondta.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy ágazati bértámogatást eddig több mint 155 ezer munkavállaló után igényeltek, a megítélt támogatások 99 százaléka – mintegy 62 milliárd forint – már meg is érkezett a vállalkozások számláira, és ezt a segítséget az áprilisi bérekhez is biztosítja a kormány. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi jelentését felidézve az ITM kiemelte, hogy szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás februárban az előző hónaphoz képest 4,8 százalékkal, a tavaly áprilisi mélyponthoz képest 67 százalékkal emelkedett, és a járvány előtti csúcsot is meghaladta.

A növekedéshez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult. A számítástechnikai, elektronikai, optikai termékek gyártása nőtt, ugyanakkor a legjelentősebb súlyú járműgyártás nagyobb, az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kisebb mértékben csökkent. A közlemény hangsúlyozza: bizakodásra az ad okot, hogy a járműipar gyengébb teljesítményének okai nem a hazai gyártók megrendelésállományának vagy versenyképességének hiányában, hanem az országon kívüli ellátási láncban megmutatkozó átmeneti nehézségekben keresendők.

Enyhén emelkedett az exporttöbblet


Februárban az export euróban számított értéke 0,8, az importé 3,9 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A 856 millió euró havi exporttöbblet 255 millió euróval elmaradt a kiugróan magas tavaly februári értéktől – közölte tegnap első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal. Az előző hónaphoz viszonyítva az export 9,3 százalékkal, az import 10,3 százalékkal emelkedett. Tavaly februárhoz képest az euróval szemben 6,14 százalékkal gyengült a forint, a dollárral szemben 4,27 százalékkal erősödött.
(JA)

Kapcsolódó írásaink