Gazdaság

Négy és fél százalékos bővülés jöhet

A korábban becsültnél jóval gyorsabb GDP-növekedésre számít a Kopint-Tárki kutatóintézet, a kedvező folyamatokhoz a lakásépítések számának emelkedése is hozzájárul

A korábbi 3,5 százalékos GDP-növekedés helyett 4,5 százalékos bővülésre számít a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet. Idén már a lakásépítést és –felújítást támogató intézkedéseknek is érzékelhető hatásuk lesz.

Négy és fél százalékos bővülés jöhet
A kutatóintézet nem számít a tavaly tavaszihoz hasonló mértékű be- és lezárásokra
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A 2021-es, a korábban becsültnél gyorsabb ütemű növekedést részben a bázishatás eredményezi, a második negyedévben tíz százalék körüli visszapattanás jöhet – mondta tegnap online tájékoztatóján Palócz Éva, a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet vezérigazgatója. Az előzményeket ismertetve hozzátette, a tavalyi második negyedéves visszaesés 13,6 százalékos volt éves összehasonlításban.

Ugyanakkor a GDP csökkenésének üteme az év hátralévő részében tavaly nem fokozódott, az éves csökkenés a negyedik negyedévre 3,5 százalékra mérséklődött az állami és háztartási beruházások meglódulása nyomán és a nagyon kedvező árukülkereskedelmi mérlegnek köszönhetően.

Jövőre az ideivel azonos, 4,5 százalékos GDP-növekedést várnak, míg korábban 2021-re csupán 3,5 százalékos bővülést valószínűsítettek. Az idei prognózist arra építik, hogy nem lesz újabb jelentős, a tavaly tavaszihoz hasonló lezárás. A tavalyi 3,3 százalékos fogyasztóiárindex-emelkedés után idén ennél magasabb, 3,7 százalékos inflációt vár a Kopint-Tárki, 2022-ben 3,5 százalékosat.

Palócz Éva hangsúlyozta, előrejelzésük szerint a magyar infláció nem fog elszabadulni. A tavalyi inflációt az élelmiszerek árának emelkedése okozta, idén a piaci szolgáltatások árának viszonylag magas szintje okoz bizonytalanságot, ugyanakkor az emelkedő adótartalom miatt az élvezeti cikkek vehetik át az áremelkedés motorját – fejtette ki Palócz Éva.

Az ipart a járvány őszi felfutása csak enyhén érintette. Idén már a lakásépítést és –felújítást támogató intézkedések hatása is látható lesz, így az ágazat kibocsátása 10 százalék körüli, esetleg magasabb ütemben nőhet. Idén a beruházások élénk, nyolcszázalékos növekedésére számít az intézet, ami jövőre két számjegyűvé válhat.

Nagy Katalin, a Kopint Konjunktúrakutatási Alapítvány ügyvezető igazgatója elmondta: az eurózóna a tavalyi 6,6 százalékos visszaesés után idén 4-5 százalékkal bővülhet,  a kelet-közép-európai országok esetében 4 százalék körüli növekedést várnak.

Óvatosan optimisták, mert nagyok a kockázatok – mondta, és ide sorolta az oltások ütemét, annak hatását a nemzetközi turizmusra. 2021 csiki-csuki lesz még, sokan lefelé korrigálják az előrejelzéseket. Azt sem lehet tudni, hogy a jövedelemtámogatások hogyan érintik a fogyasztást, valamint hosszabb távon az államháztartások eladósodása is kockázat. Ismertetése szerint a globális GDP 5-6 százalékkal nőhet idén, kissé élénkülő infláció mellett. Tavaly a globális kibocsátás mintegy 3,4 százalékkal csökkent, ami a második világháború óta a legnagyobb visszaesést jelenti. Ezzel együtt a visszaesés nem volt olyan mértékű, mint ahogyan azt korábban várták.

Kapcsolódó írásaink