Gazdaság

A válság ellenére ütésálló a hazai gazdaság

Csökkenhet az államadósság

Az elmúlt tíz év munkájának köszönhetően a járvány miatti válság ellenére a magyar gazdaság ütésállóképessége jó, a fundamentumok pedig stabilak maradtak – mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke tegnap a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában.

Hangsúlyozta, hogy az államháztartás GDP-arányos hiánya fokozatosan fog visszatérni a három százalék alatti szintre, idén még 7,5 százalék körül lesz. Az államadósság 2021-ben csökkenésnek indulhat, de még 4-5 évnek el kell telnie, hogy elérhetővé váljon a 2019. év végi állapot – tette hozzá.

Kovács Árpád előrejelzései a saját véleményén alapulnak, amelyről a KT április közepén tárgyalja majd a tavalyi és az idei költségvetés pályáját. Nem zárta ki, hogy gyorsabban növekedjen idén a gazdaság, de elmondása szerint 3,5 százalékos emelkedéssel is már jónak számít. Az emberi életek mentése a papíron jól mutató számoknál sokkal fontosabb – nyomatékosított, utalva arra, hogy a gazdaság tartalékait vissza kell építeni.

Kapcsolódó írásaink

Válságálló a magyar élelmiszeripar

ĀA kormány célja, hogy az ágazatban a vállalkozások fejlődését is segítse, ehhez költségvetési oldalról biztosítottak a források – hangsúlyozta Varga Mihály