Gazdaság

Valódi segítség lehet az Újraindítási Gyorskölcsön a vállalkozásoknak

Vendéglátósok, fodrászok, de akár kis könyvesboltok vagy edzőtermek működtetői is igényelhetik a kamatmentes konstrukciót – mondta lapunknak Szalai Piroska

Az Újraindítási Gyorskölcsön komoly segítséget jelent majd abban, hogy meg tudjon maradni a területek alkalmazottjainak a teljesen törvényes foglalkoztatása – mondta a Magyar Hírlapnak Szalai Piroska, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért munkaerőpiaci szakértője. A kérelmeket gyors ütemben bírálják el, az újranyitáshoz szükséges készlet, de akár a bérköltség is fedezhető belőle.

Valódi segítség lehet  az Újraindítási  Gyorskölcsön  a vállalkozásoknak
A szépségiparban dolgozók, köztük a kozmetikusok is igényelhetik a gyorskölcsönt
Fotó: MH/Purger Tamás

A március 8-tól elérhető Újraindítási Gyorskölcsön olyan mikro, kis és középvállalkozásoknak, egyéni vállalkozóknak érhető el, amelyeknek a fő tevékenysége beletartozik az 55 kijelölt TEÁOR számmal illetett tevékenységi körbe. A jogosultságot megállapítandó érdemes felkeresni a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) oldalát – mondta lapunknak Szalai Piroska, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért munkaerőpiaci szakértője.

Kifejtette, a legérintettebbeknek, tehát a vendéglátósoknak, a kis panziók, és vendégházak üzemeltetőinek, a virágárusoknak, a fodrászoknak, kozmetikusoknak, edzőtermek működtetőinek, de a kis könyvesboltok, cipőboltok, ruhaüzletek tulajdonosainak, sőt a nyelviskolák, vagy egyéb oktatócégeknek is érdemes tájékozódni a részletekről az interneten – emelte ki Szalai Piroska. Aláhúzta, a jogosultsághoz szükséges, hogy 2019 első napja óta a jelenlegi kell legyen a vállalkozás főtevékenysége, így tehát nem szerezhető jogosultság azzal, ha most változtatja olyanra, ami a kedvezményezetti körben szerepel.

Szalai Piroska: A kérelmeket igen gyorsan, néhány nap alatt elbírálják
Szalai Piroska: A kérelmeket igen gyorsan, néhány nap alatt elbírálják
Fotó: MH

A kérelmeket nagyon gyors ütemben, mindössze pár nap alatt bírálják el. A napokban számolt be arról az MFB, hogy 1,5 ezer kérelmet rögzítettek a rendszerükben, s több száz esetben már jóvá is hagyták a kért összeget. Az első ütemet 100 milliárd forintra tervezték, de az összeg növelhető a Pénzügyminisztérium információi szerint, ezért akit érdekel a lehetőség, indítsa el a kérelmét mihamarabb – javasolja Szalai Piroska.

A szakértő emlékeztetett, ezt a pénzt bérre, járulékra, rezsire, működési költségre lehet fordítani, sőt még az újranyitáshoz szükséges készletet is meg lehet venni belőle. A folyósítást követő másfél éven belül el kell számolni vele és előlegként megkaphatja ezt mindenki. Azonban beruházásokat nem lehet ebből a pénzből fedezni.

A kedvezményes hitel több dologra is elég lehet. Például öt szakmunkás minimálbéren foglalkoztatott családtag teljes bérköltsége a 15,5 százalékos szociális hozzájárulási adóval és a másfél százalékos szakképzési hozzájárulással 1,5 millió forintot tesz ki. Ha a tulajdonosok egy ilyen kis csapattal dolgoznak, csak a bérköltség hat hónapig finanszírozható belőle, emellett még jut egymillió forint egyéb rezsire és például könyvelőre. Hozzátette, a hitel komoly segítséget jelent majd abban, hogy meg tudjon maradni a területek alkalmazottjainak a teljesen törvényes foglalkoztatása. Az elmúlt évtizedben számos intézkedéssel sikerült jelentősen visszaszorítani a fekete foglalkoztatást, fontos lenne megőrizni az elért eredményeket.

Kapcsolódó írásaink