Gazdaság

Biztató évkezdet az iparban

Hétindító. Az autógyártás fellendülése kedvezően befolyásolhatja a teljes ágazat termelékenységi mutatóját

Idehaza a húsvét után rövid, azonban annál mozgalmasabb lesz ez a hét. Az infláció a tavalyi bázishatás miatt lehet magas, az államháztartási adatok tükrében az éves hiánycél módosítása sem kizárt.

Szerdán jelenik meg a jegybank legutóbbi kamatdöntő üléséről készült jegyzőkönyv – mondta lapunknak Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Hozzátette, újdonságot nem várhatunk, hiszen a jegybankelnök és az alelnökök részletes tájékoztatót tartottak.

Csütörtökön a februári ipari termelés adatait közli a KSH. Az elemző azt mondta, az autóipari részleges leállás ellenére a január elég erős volt és e szektor teljesítménye fellendülést hozhat a második hónapot illetően, éves összevetésben 0,7 százalékos bővülést, havi összevetésben pedig három és fél százalékos teljesítménynövekedést várhatunk.
Szintén csütörtökön publikálja a KSH a februári külkereskedelmi termékforgalom első becslését. Januárban az export euróban kifejezett értéke 5,2 százalékkal, az importé 10,5 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Pénteken három hazai adat is érkezik. Az infláció magas értéke mögött egyértelműen az üzemanyagok drágulása áll, havi alapon 0,8 százalékkal, az előz év azonos időszakához hasonlítva pedig 3,7 százalékkal nőhettek az árak márciusban. Az abszolút mélypontot az április és a május jelenti majd a bázisérték szempontjából. Az adószűrt maginfláció 3,9 százalék lehet.

A kiskereskedelemben – látva a dinamikus bérnövekedést – növekvő fogyasztást várnánk, azonban a kiskereskedelem bővülése az elmúlt közel egy évben már nem követi a bérek emelkedését. Virovácz Péter szerint ez technikai hatás is lehet: éves alapon háromszázalékos visszaesésre számít a forgalomban – ismert, a járvány első hulláma ekkor ért ide, amikor is felvásárlási láz indult, ami magas bázishatást jelent.

Szintén pénteken jelenik meg a Pénzügyminisztérium gyorstájékoztatója az államháztartás már­cius végi helyzetéről. Az első negyedév számai alapján az éves hiánycélt tekintve 6,5 helyett hét és fél százalékot lát reálisnak a Pénzügyminisztérium. A megemelt hiánycél a járvány miatti többletkiadások, az előrehozott/kifizetett bértámogatások, valamint a bevételek kiesése miatt valószínű – magyarázta az elemző. Az eddigi adatok szerit ismert, az év első két hónapját az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszere 539,7 milliárd forintos hiánnyal zárta, ami az egész évre tervezett 1491,2 milliárd forintos hiány 36,2 százaléka.

Kapcsolódó írásaink

Folytatódó béremelkedés

ĀHétindító. A kedvező tendencia folytatódik, a hazai januári bruttó bérek hat-nyolc százalékkal lehetnek magasabbak az előző év azonos időszakához képest

Változatlan alapkamatok

ĀHétindító. Kína és ezzel együtt Ázsia hirtelen növekedése valójában a mélyponthoz képest jelent elmozdulást