Gazdaság

Elegendő tojás van húsvétra

Az egy főre jutó éves tojásfogyasztás 243 darab, ennek mintegy négyötöde hazai termék, az évi 2,3 milliárd tojásból 1,8 milliárd itthoni termelőktől származik

Sem tojásból sem pedig élelmiszerből nincs hiány Magyarországon, előbbi kifejezetten vevőcsalogatónak számít közvetlenül a húsvét előtti időszakban, amikor megnő iránta a kereslet. A darabonkénti néhány forintos drágulás ellenére megfizethető maradt a tojás.

Elegendő tojás van húsvétra
Jelentős maradt a kereslet a jó minőségű magyar tojás iránt, a termékek java hazai
Fotó: MH/Katona László

Közvetlenül a húsvét előtti időszakban, a tojások iránt megnő a kereslet. A Magyar Tojásszövetség felmérése szerint a hazai éves egy főre jutó tojásfogyasztás 243 darabot jelent, ennek négyötöde hazai termék, a többi import – mondta lapunk megkeresésére Szép Imre, a Magyar Tojásszövetség elnöke. Aláhúzta, ezúttal sincs hiány tojásból, tapasztalatai szerint a boltok, nagyáruházak vevőcsalogató termékként tekintenek a tojásra húsvét előtt, ezért szinte árrés nélkül kínálják, kínálták azokat.

Húsvét idején az éves tojásfogyasztás hét százalékkal emelkedik, az éves fogyasztás országosan 2,3 milliárd darab, ezen belül csak a húsvét előtti hetekben 150 millió tojást adnak el a kereskedők. Magyarországon élelmiszerből hiány nem lehet – húzta alá Szép Imre, aki arról is beszélt hogy hazánk sokkal többet termel baromfi húsból, mint amennyit a magyar lakosság elfogyaszt, az éves 2,3 milliárd darab tojásból 1,8 milliárd a hazai termelőktől származik, és 500 milliót importálunk külföldről. Magyarországon tojáshiány nincsen – tette hozzá a tojásszövetség elnöke. A nagyáruházak ezen a héten akciósan kínálják, de nagy az érdeklődés a szabadon tartott tyúkok tojásai iránt is.

Húsvétkor nemcsak a disznóhús, hanem a baromfihús iránt is megemelkedik a kereslet. Utóbbi kapcsán Szép Imre kitért rá, a terjedő koronavírus járványt a tyúktartók is megérezték, ugyanis a vendéglátóipari egységek, éttermek, szállodák nem rendeltek annyi tojást mint a pandémia előtt, ami negatívan hatott az ágazatra. A takarmány ára huszonöt, harminc százalékkal emelkedett, ami szerény mértékben a tojás áremelkedését hozta magával.

Ennek mértéke nagyjából darabonként három-négy forint. Egy ketrecben tartott tyúk átlagos méretű, M-es tojása negyven forint alatt van, ami a tápértékét is figyelembe véve a szakértő szerint is nagyon kedvező ár. Az országban forgalomba hozott tojás nyolcvan százaléka ebből a tartási módból származik. Ennél némileg drágább a mélyalmos és a szabad tartású tyúktól származó tojás. A legtöbbet a biotermékekért kérnek. Szép Imre hangsúlyozta: minden tojást lebélyegeznek, rajtuk van a tartási mód és a csomagolás helye – ellenőrzött, biztonságos – mondta az elnök. 

Kapcsolódó írásaink

Rontás- és bajelhárító hímes tojások

Ā„Olyan békás mintát is ismerünk, amelyet szerelemvarázsló tulajdonságokkal ruháztak fel, és ezeket nem is adták oda akárkinek” – mondta lapunknak Fekete Ildikó népi iparművész