Gazdaság

Drágult az olaj

Több mint két és fél százalékkal nőtt a kőolaj ára arra a csütörtöki bejelentésre, hogy az OPEC és a szervezeten kívüli nagy olajtermelők (OPEC+) megállapodtak a tavaly jelentősen visszafogott termelésük fokozatos növeléséről a májustól számított három hónapban.

Drágult az olaj
Fotó: AFP/Xinhua

Az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 1,63 dollárral (2,60 százalékkal) 64,37 dollárra nőtt, a nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára pedig 1,76 dollárral (2,97 százalékkal) 60,94 dollárra emelkedett 18.30-ra.

Az OPEC és a szervezeten kívüli nagy olajtermelők, köztük Oroszország tavaly áprilisban a termelésük napi 9,7 millió hordós csökkentéséről állapodott meg, ami a világ 2019-es olajfelhasználásának mintegy tíz százaléka volt, mert a pandémia miatt visszaesett a globális olajkereslet, és csökkent az energiahordozó ára.

Kapcsolódó írásaink

Meglendült az olaj ára

ĀJótékonyan hatott a piacra a vakcinák megjelenése, de az európai gazdaságok még alig erősödnek a szigorú korlátozó intézkedések miatt

Megcsappant a kereslet az olaj iránt

ĀA világgazdaság gyengélkedése és a kontinentális zárlat miatt csökkenteni kell a termelést, ez némileg az árat is stabilizálhatja, jövőre sem áll még vissza a járvány előtti állapot