Gazdaság

Bodó Sándor: Számottevő volt a keresetek növekedése

Januárban 9,5 százalékkal nőtt a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó és nettó átlagkeresete. A bruttó átlagkereset 411 000 forint volt januárban, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset pedig 273 300 forint volt - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Bodó Sándor: Számottevő volt a keresetek növekedése
A nettó átlagkereset a kedvezményeket is figyelembe véve 280 500 forintot ért el
Fotó: MH

A bruttó keresetek a vállalkozások körében 8,5 százalékkal, a költségvetésben, az egyes előmeneteli rendszerek ütemezett béremelései eredményeként 13,3 százalékkal, a közfoglalkoztatottak nélkül 13,0 százalékkal nőttek.

A vállalkozásoknál 424 ezer 300 forint volt a közfoglalkoztatottak nélkül számolt bruttó átlagkereset, ami 48 ezer 600 forinttal alacsonyabb az előző havinál. A költségvetésben  számolt 422 ezer 700 forintos átlagkereset is 3000 forinttal alacsonyabb a decemberinél.

A nettó átlagkereset a kedvezményeket is figyelembe véve 280 500 forintot ért el, 9,2 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélkül számolt rendszeres bruttó átlagkereset 390 200 forintra becsülhető, ami 9,8 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

A reálkereset 6,6 százalékkal emelkedett, a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 2,7 százalékos növekedése mellett - közölte a KSH.

A legalább öt munkatárssal működő vállalkozásoknál teljes munkaidőben foglalkoztatottak száma tavaly februárhoz képest 49 ezerrel csökkent, a költségvetési szektorban nem változott a közfoglalkoztatottak nélkül számolt létszám. A közfoglalkozatottak száma 6,1 százalékkal (6 ezerrel) csökkent egy év alatt.

Az iparban és az építőiparban az átlagosnál alacsonyabb 7,3, illetve 7,6 százalékos volt a keresetek emelkedése, a mezőgazdaságban 3,7 százalékos. A szálláshelyszolgáltatás, vendéglátás területén második hónapja csökkentek a keresetek, januárban 1,9 százalékkal voltak alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Az oktatásban 12,7 százalékos, az egészségügyben 27,8 százalékos béremelkedést regisztrált a KSH.

Számottevő volt a keresetek növekedése

Tavalyhoz képest, a tíz évvel ezelőtti adatokkal összehasonlítva és uniós viszonylatban is számottevő volt a keresetek növekedése Magyarországon - mondta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a friss statisztikai adatokat kommentálva szerdán az M1 aktuális csatornán.

Bodó Sándor felidézte: a minimálbér idén januárban 167 400 forintra nőtt, miközben tíz évvel ezelőtt 73 500 forint volt. A garantált bérminimum 219 ezer forintra nőtt mára, szemben a 2010-es 89 500 forinttal - tette hozzá.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a reálbérek idén januárban 6,6 százalékkal emelkedtek.

A kilátásokat illetően a szakpolitikus elmondta, hogy minden az egészségügyi helyzet alakulásától függ. Most a legfontosabb, hogy a problémás szektorok - a turizmus, a vendéglátás és egyéb szolgáltatások - életben tudjanak maradni - jegyezte meg. Utalt arra, hogy reményei szerint minél többen igénybe veszik az ágazati bértámogatásokat, a kutatási és fejlesztési támogatásokat, illetve a 25 év alattiak kedvezményét.

Bodó Sándor arra számít, hogy az újraindulást követően a bérnövekedés folytatódni fog.

Kapcsolódó írásaink