Gazdaság

Matolcsy György: Ezek még mindig a régi buborékok

A buborékok valóban a termelékenység növekedésének aranykorát hozhatják el. (John Thornhill, FT, 2021. március 5.) Viszont úgy tűnik, hogy a jelenlegi buborék egy kései piaci szárnyalás az 1970-es években kezdődött információs technológiai forradalom utolsó felvonásában - írta Matolcsy György jegybankelnök a novekedes.hu portálon John Thornhillnek a Financial Timesban 2021. március 5-én megjelent, „Financial bubbles also lead to golden ages of productivity growth" (A pénzügyi buborékok a termelékenység növekedésének aranykorszakát hozzák el) című cikkére reagálva.

Az MNB elnöke szerint hamarosan hatalmas pénzügyi pusztításnak lehetünk majd szemtanúi, részben amiatt, mert a zöld átalakulás rendkívül lassan halad. A jelenlegi buborékok még nem a Carlota Perez által megjósolt „okos, környezetbarát, igazságos és globális gazdasági növekedés" felé tartó átmenet túlzott kockázatvállalásának termékei.

Ezek még mindig a régiek. A jövőben szükségünk lesz kockázatvállalásokra, melyeket a termelékenységben bekövetkező új robbanásokkal érhetünk el - zárta sorait Matolcsy György.

Kapcsolódó írásaink